V jetrih potekata dve zelo pomembni fazi razstrupljanja. V prvi fazi nastajajo tako imenovani prosti radikali, ki so celo bolj strupeni kot primarni toksini, zato je nujna tudi druga faza razstrupljanja, ki izniči njihovo škodljivost. Za uspešno razstrupljanje morata obe fazi potekati z enako hitrostjo. Predstavljamo vam nekaj preprostih načinov, da se izognete toksinom v vsakdanjem življenju.

Črtajte z jedilnika konzervirano hrano iz pločevinke

Praktično vse pločevinke so prevlečene z bisfenolom A (BPA), ki sicer podaljšuje rok trajanja živil, vendar je spojina po strupena, človeško telo pa potrebuje ogromno časa, da jo lahko izloči. Podobno kot druge strupene spojine BPA sproži prvo fazo razstrupljanja jeter, v kateri se sprošča povečano število prostih radikalov, kar povzroči zmanjševanje zalog antioksidantov v telesu. V trgovinah z ekološko prehrano lahko zato najdete predvsem živila, konzervirana v steklenih kozarcih, kar je mnogo boljša izbira, če se želite izogniti strupenim snovem.


Izogibajte se vodi iz plastenk

Pomembno je, da dnevno popijete dovolj vode, vendar ne pijte tiste iz plastenk, saj tudi te večinoma vsebujejo BPA.

Pazljivo preberite seznam sestavin na ličilih

Večina ličil (pri čemer uveljavljene blagovne znamke niso izjema) vsebuje ftalate in triklosan, ki povzročajo motnje endokrinega sistema in s tem povezane hormonske težave. Ličila naj vsebujejo zgolj naravne sestavine. Na kožo ne nanašajte ničesar takšnega, česar ne bi tudi pojedli, saj prav skozi kožo, vaš največji organ, v telo vstopa ogromno strupenih snovi.

Uporabljajte samo ekološka čistila

Sintetična čistila izločajo stranski produkt, imenovan dioksin. Gre za snov, ki moti delovanje endokrinega sistema, negativno vpliva na imunski sistem in je rakotvorna. Dioksin povzroča prekomerno izločanje »slabega estrogena«, povezanega z razvojem raka na dojkah.

Zamenjajte srebrne (amalgamske) zobne zalivke

Kopičenje živega srebra v telesu je lahko krivo za avtoimunske in nevrološke težave. Živo srebro se veže na sulfhidrilne skupine, ki sestavljajo glutation, glavni antioksidant v telesu, kar zmanjša njegovo učinkovitost pri reduciranju števila prostih radikalov. Hkrati živo srebro osiromaši tudi selen, ki je ključen mineral za normalno delovanje ščitnice oziroma proizvajanje ščitničnih hormonov.


Iz prehrane izločite »mrtvo hrano«

Uživajte dovolj grenivk, čebule, česna, »križnic«, med katere spadajo zelje, ohrovt, brokoli, cvetača itd., koriandra in peteršilja iz ekološke pridelave. Ta živila namreč pomagajo jetrom pri procesu razstrupljanja. Čim pogosteje se prehranjujte z organsko hrano. Pri vsakem obroku zaužijte potrebno količino beljakovin, saj so aminokisline nujne za optimalen potek obeh faz razstrupljanja. Če ste v skrbeh, da s prehrano morda ne dobite vseh potrebnih esencialnih snovi, si lahko pomagate tudi z ekološkimi prehranskimi dopolnili, vendar pa naj bodo osnova vašega prehranjevanja še vedno čim bolj raznolika naravna živila, ki niso strupena, nenaravna, polna pesticidov, gensko spremenjena in procesirana.

Prenehajte z zlorabo drog

Ta točka se vam morda zdi presenetljiva, vendar pogosto pozabljamo, da med droge (sicer dovoljene) spadajo tudi tobak, alkohol in kofein. Odpovejte se tem snovem, če je le mogoče.

Zavedajte se vloge farmacevtskih zdravil pri zastrupljanju telesa

Z osebnim zdravnikom se vedno natančno pogovorite o (ne)nujnosti predpisanih zdravil. Proučite morebitne manj nevarne alternative in se dobro pozanimajte tudi o potencialnih stranskih učinkih.

Zmanjšajte raven stresa

Tudi stres je lahko strup, še posebej če gre za kronično obliko. Telo namreč ne more razlikovati med fizičnimi nevarnostmi in psihološkimi vzburjenji, zato v obeh primerih reagira podobno, to je s proizvajanjem velikih količin »stresnega hormona« kortizola. Če je raven kortizola povišana dlje časa, lahko to vodi do neželenih kroničnih bolezni in simptomov, kot so visok krvni tlak, pridobivanje telesne teže, metabolni sindrom, diabetes, sindrom razdražljivega črevesja in spalne motnje, hkrati pa je močno povečano tudi tveganje za srčni napad ali kap.

 

Odkrijte morebitne alergije na hrano

Alergije na hrano in slabo zdravje črevesja lahko vodijo do vnetij, katerih učinki so podobni učinkom strupenih snovi, hkrati pa zavirajo razstrupljevalno funkcijo jeter. Opravite ustrezna testiranja in se seznanite s tem, katera živila so za vas morda problematična. Izogibanje tem »sprožilcem« bo občutno pripomoglo k razstrupljanju vašega telesa.

Izgubite odvečno maščobo

Večina toksinov je topnih v maščobi, zato iz krvi prehajajo v maščobne celice. Pomembno je, da je izgubljanje odvečne maščobe skrbno nadzorovano. Pred začetkom se morate prepričati, da so vaša jetra zdrava in lahko normalno izvajajo proces razstrupljanja, saj lahko v nasprotnem primeru izločanje velikih količin toksinov iz maščobnih celic v kri privede do zdravstvenih težav.

Poskrbite za dovolj gibanja

Redna telesna aktivnost bo zaradi intenzivnejšega znojenja poskrbela, da se bodo strupene snovi v telesu izločale skozi kožo. Dobra izbira je tudi joga, saj se pri počasnem, umirjenem dihanju skozi pljuča sproščajo toksini.

Spravite črevesje v pogon

Črevesje bi lahko imenovali tudi »tretja razstrupljevalna faza«. Poskrbite za preventivne ukrepe proti zaprtju, da se lahko strupene snovi hitro izločajo skozi blato, ko jetra opravijo svojo nalogo in postanejo toksini topni v vodi, ne več v maščobi. Zaprtje vodi do kroženja strupenih snovi po telesu, zaradi česar se povečuje tveganje za razvoj raka in drugih kroničnih bolezni.


Zaustavite »čustvene toksine«

Redno izvajajte meditracijo, jogo in metode čustvenega sproščanja, da preprečite slab vpliv na vaše zdravje. Če potrebujete profesionalno pomoč, jo poiščite na tovrstnih tečajih.

Najpomembnejše je spanje

Spanje je najboljši način za prebuditev sposobnosti organizma, da se brani pred strupi na duševni in telesni ravni. Ocenite, ali se zjutraj zbudite sveži in spočiti. Če ne, razmislite, zakaj ne. To je lahko najpomembnejše, kar naredite zase!