Poleg tega, da se oborožite z antihistaminiki, je še nekaj opravil, s katerimi zmanjšate količino alergenov v stanovanju. Predstavljamo vam šest nasvetov za spomladansko čiščenje za alergike.

Omislite si čistilnik zraka

Eden od načinov za ublažitev alergij v domu so čistilniki zraka s filtri HEPA, ki odstranijo 99 odstotkov alergenov. Pomembno pa je, da redno čistimo filtre – večinoma jih je treba čistiti na vsake tri ali šest mesecev oziroma v sezoni alergij še pogosteje. Ogljeni filter pa moramo zamenjati na šest mesecev. Ko je trak v notranjih prostorih čist, ga ohranimo tako, da zapiramo vrata in okna.

Čistite spregledane kotičke

Redno brisanje prahu in sesanje je nujno za odstranjevanje alergenov, a ne pozabite na čiščenje zaves in rolet. Prah in pelod, ki se na njih nabirata, pogosto spregledamo. Druga največkrat spregledana mesta so okenske police, zgornji vratni okvir, okvirji slik, svetilke in zgornje površine visokih omar. Vsebino zbiralnika v sesalniku stresite v smeti zunaj, da preprečite razpršitev alergenov v domu.

Menjajte in čistite filtre

Če spomladi uporabljate klimatsko napravo (za hlajenje ali medsezonsko ogrevanje), poskrbite za redno čiščenje filtra, ki zadržuje alergene, na vsaj tri mesece ali še pogosteje, ali jih zamenjajte. Pravzaprav je najbolje, da na seznam opravil daste kar čiščenje filtrov vseh aparatov, ki ga uporabljajo – od sušilnega stroja do kopalniškega ventilatorja. Med čiščenjem naj najbolj občutljivi nosijo masko ali pa delo poverite tistemu članu gospodinjstva, ki ima boljši imunski sistem.

Ko pridete domov, se umijte in preoblecite

Tehnično gledano to ni spomladansko čiščenje, vendar je pomembno, da z oblačil in čevljev odstranimo pelod, ko se vrnemo domov. Najbolje je, da se oprhamo in preoblečemo, ker se pelod prilepi tako na kožo in lase kot na oblačila in obutev. Ne pozabite redno čistiti predsobe, ki je najbolj na udaru alergenov, ki jih prinesemo s seboj iz zunanjosti – posesajte tekače in predpražnike ter pomivajte tla.

Okrtačite tudi hišne ljubljenčke

Ko se vrnejo s sprehoda, obvezno okrtačite hišne ljubljenčke. Pelod se prilepi na tačke in dlako, tako da ga živali raznašajo po stanovanju. Čiščenje je še posebno pomembno, če vaš ljubljenček počiva na kavču ali postelji.

Kaj pa vaši obiskovalci?

Verjetno si ne boste omislili dekontaminacijske prhe in od svojih gostov zahtevali, da sledijo protokolu za zaščito pred biološko nevarnostjo, toda z nekaterimi zaščitnimi ukrepi lahko poskrbite, da bodo obiskovalci v hišo prinesli manj alergenov. Kupite predpražnik, ki ga lahko perete (naj si gostje na njem obvezno očistijo obutev), ponudite jim copate, njihova vrhnja oblačila pa obesite v predprostoru.