Kakšno je jutro po tekmi, ko ste z remijem proti Krškemu zapravili priložnost, da bi šli na zimski premor s prvega mesta?

Ni prijetno. Imeli smo lepo priložnost, da bi odšli na odmor boljše volje in s prednostjo dveh točk.

Delujete utrujeno. Ali po tekmah sploh lahko zaspite?

Ni trenerja na svetu, ki dobro spi, četudi je njegova ekipa zmagala. Noči niso mirne. Stres je velik, še enkrat grem skozi dogodke na tekmi. Običajno si takoj po tekmi še enkrat pogledam posnetek. Po glavi se podi veliko informacij, vedno se sprašujem, kaj bi lahko naredil boljše.

V nedeljo zvečer so bili v Stožicah nezadovoljni tudi navijači.

Upravičeno. Obisk je bil lep, vso tekmo smo imeli dobro podporo, zato so negativne kritike trenutno nekaj povsem normalnega. Pričakujejo več, pa ne toliko glede točk, ampak glede vsebine, ki je v Olimpiji skozi vso zgodovino vseskozi zelo občutljiva stvar. Kritiko razumem kot željo vseh, da postanemo boljši.

Predsednik kluba Milan Mandarić zelo hitro menjuje trenerje. Ali se po remiju s Krškim bojite za svojo službo?

Ne, ker je moj status trenutno nepomemben faktor. Vso energijo in znanje vlagam v to, da bi nam uspelo. Pričakovanja so visoka. Vsi želijo, da se vse naredi čez noč, kar pa ni najenostavnejše. Glede točk smo bili dokaj uspešni, v vsebini igre pa ni bilo dovolj, česar se dobro zavedam. Ne bojim se izgube službe, ker nimam takšnega ega, da bi se čutil tako pomembnega, da sem najpomembnejši faktor.

Maribor je po igri pustil boljši vtis od Olimpije, po točkah ste izenačeni.

Imamo veliko rezerv. Ko bomo postali boljši, nas čaka lepa prihodnost glede na to, koliko točk smo osvojili že doslej. Sem velik optimist. Ker v ekipi ne deluje vse, nas čaka veliko dela.

Olimpija se je mučila na večini tekem. Ko ste dosegli prvi gol, je ekipa nehala igrati. Zakaj?

Na vsaki tekmi imamo pol ure dobre ali celo odlične igre, kar je prenizek odstotek, zato se nam ob tesnem izidu vedno zgodi nekaj slabega. Tekma s Krškim je bila slika zadnjih mesecev, ko smo tekmo dobro odprli. Namesto da bi nadaljevali, smo iz minute v minuto izgubljali ambicijo v osvajanju žoge in ustvarjanju napadov. Moja diagnoza je, da smo glede karakterja prešibki. To pomeni, da smo premalo tekmovalni, ne izžarevamo ognja, ki bi ga morali imeti v vsakem trenutku, in se zelo hitro zadovoljimo. Zaradi pomanjkanja ambicij smo izgubili nekaj točk, zato bomo naprej urejali karakter igralske zasedbe.

Kot trener ste zelo tekmovalni. Kako to prenesti na igralce?

V tem ne vidim neposredne povezave, ampak je bistvo problema v selekciji. Če igralci, ki so izbrani, verjamejo trenerju, prikažejo ambicije in zmagovalni karakter. Igralcem skušam predstaviti, da sta karakter in odnos na igrišču v vseh uspešnih zgodbah pomembnejša od talenta.

Šepala je tudi telesna pripravljenost.

Nismo sposobni igrati v visokem ritmu vseh 90 minut. Osnovna vzdržljivost je dobra, niso pa sposobni vso tekmo ponavljati visokointenzivne akcije s sprinti in presingom. Izboljšanje tega segmenta je velik izziv za zimske priprave, da bo ekipa sposobna ponavljati hitri tek, sprint in bo takšen ritem držala večji del tekme.

Blessing Eleke je v Ljubljani že leto dni, a ni izpolnil pričakovanj. Ali je pomanjkanje golov povezano tudi z igralnim položajem na krilu?

V modernem sistemu 4-3-3 morajo kakovostni igralci znati igrati na vseh položajih. Na krilu je igral zato, ker nam je na tem mestu primanjkovalo igralcev. V njem vsi vidimo velik potencial, zato moramo trdo delati, da se bo nekaterih stvari naučil, da bo manj improvizacije, kot je je bil vajen v preteklosti. V zadnjem obdobju se je približal ekipi in bolj našel svoje mesto znotraj slačilnice. Dojel je, da se mora bolj povezati z ekipo karakterno in družbeno, da ga igralci sprejmejo. Je zelo mlad, nogometno še ni najbolje izobražen, postati mora samozavesten, kar pomeni, da mora tudi na treningu delati več in bolje. Ni še kompleten igralec, morda je imel v nekem trenutku občutek, da to že je. Velika pričakovanja so zanj breme, saj jih tudi ni vajen. Pričakujem, da bo okrepitev številka ena za spomladanski del prvenstva.

V klub vas je pripeljal športni direktor Nenad Protega, zdaj je vaš šef Ranko Stojić, ki je zelo pogost gost slačilnice.

Z vsemi sem kompatibilen, prilagajam se, vsi delamo za isti cilj. Tako kot odlično sodelujem z Rankom, sem v preteklosti tudi z Nenadom. Komunikacija je malce drugačna, ambicija in cilj pa sta visoka. Stojić je dokazal, da zna kakovostno kadrovati. Glede igre Olimpije imava zelo podobno vizijo. Vidiva iste probleme, komunikacija je zelo odprta. Tudi ko nismo bili najboljši, sem občutil podporo, kar je za trenerja zelo pomembno. Glede na preteklost kluba je to pozitiven znak.

Stojić pravi, da trener ne bo imel glavne besede pri izbiri novih igralcev, ampak bo odločal športni direktor.

S tem se načeloma strinjam. Nimamo sistema menedžerja kot v angleški ligi. V tako velikem klubu, kot je Olimpija, še nisem deloval, zato je zame pomembno le, da smo usklajeni glede potreb in profila igralcev, ki jih iščemo. Nimam težav s tem, da bo odločitve sprejemal Stojić.

Na katerih igralnih mestih Olimpija potrebuje nove igralce?

Ker želimo v obrambi igrati s štirimi igralci, smo premalo konkurenčni na bočnih položajih in krilih. Za nekatera igralna mesta potrebujemo okrepitve, za nekatera pa zaostritev konkurence. Na bokih smo premalo napadalno usmerjeni, manjka nam hitrosti in prodornosti ter kakovosti v zaključku akcije. Pričakujem, da bomo dobili vsaj tri, štiri nove igralce. Junija bodo le še lepotne korekcije po spomladanski sezoni, za katero sem prepričan, da bo uspešna.

Po poškodbah se vračajo Vidmar, Mitrović in Kapun.

Za nas bo največja okrepitev vrnitev poškodovanih igralcev. Niso le kakovostni igralci, ampak so tudi karakterno močni, saj so bili v ekipi, ki je postala državni prvak.

Zimske priprave niso ključne le za spomladanski del, ampak tudi za prihodnje leto, saj je poleti premor kratek.

V najboljši formi moramo biti 25. februarja v Ljudskem vrtu, obenem pa gledati naprej, kakšna bo naša podoba v Evropi. Začeli bomo s selekcijo igralcev. Nato bomo gradili specifično telesno pripravljenost, da bodo ponavljali sprinte. Velik poudarek bo na gradnji moštvenega duha, da bomo ekipo poenotili, saj je še vedno malo razdeljena. Tako bomo ustvarili skupino, ki se bo znala soočati s problemi, ki bo postala samokritična, ker je tega trenutno premalo. Pred odhodom na dopust so prejeli zelo zahtevne individualne programe. Na zbor 9. januarja morajo priti v zelo dobrem stanju, sicer bodo v hudih težavah. Če na treningih ne bo bolečin, ne bomo boljši.

So bili minuli trije meseci v Olimpiji težji od pričakovanj, saj ste poleg zmag želeli še atraktivno igro?

Pričakoval sem težave. Moja želja je bila ustvariti pozitivno energijo in navdušenje, da se začenja nova zgodba. Nisem si delal utvar, da bomo v dveh tednih igrali vrhunski nogomet in švigali po igrišču. Pozitivna klima nam je pomagala, da smo nanizali serijo zmag brez prejetega gola. To je trajalo nekaj časa, nato pa smo se vrnili v težave, ki so jih imeli že prej. Naše resno delo se dejansko začenja zdaj. Pred nami je obdobje dela, po katerem ne bo več izgovorov.

Kakšen je ideal vaše igre?

Skozi veliko posest žoge ustvarjati igro in igrati po tleh. Sovražim izbijanje žoge, hočem, da žogo spravimo iz obrambe tudi pod pritiskom.

Imate sloves enega najmirnejših trenerjev ligi.

Podoba, ki jo kaže trener na tekmi, se velikokrat razlikuje od tiste, ki jo kaže v vsakodnevnem delu z igralci. Vpliv na tekmo s klopi, s katere se še slabo vidi, je majhen. Nisem prepričan, da bi ekipa bolje delovala, če bi skakal ob robu igrišča. Manj kot je emocij, razumnejše odločitve sprejmeš. Moja podoba mirnosti je lažna. Če vprašate igralce, kaj se dogaja v slačilnici, bi povedali, da ni vse monotono, kot je videti na klopi. Moja tekmovalna narava se izkaže skozi jezo, če tekmecu podarimo nekatere stvari.