Goričani so z zasedbo vodilnega položaja na lestvici presenetili celo sami sebe in povzročili navdušenje med navijači, ki se bodo v Ljubljano odpravili z dvema avtobusoma. Za Goričane bi bilo seveda bolje, če Olimpija ne bi zamenjala trenerja Rodolfa Vanolija, ki je zelo slabo prenesel izgubo službe. Takoj ko je v Ljubljani dobil odpoved, je v italijanskih medijih nešportno začel udrihati po Olimpiji in predsedniku Milanu Mandariću, kateremu se je pred tem po vsaki tekmi prilizoval s sladkimi besedami zahvale. Luka Elsner, ki je po dedku Branku in očetu Marku že tretji član nogometne dinastije v Olimpiji, je pred zahtevnim izzivom. Če bo uspešen, je pred njim velika kariera s službami v uglednih klubih v tujini in na selektorski klopi Slovenije.

RUDAR – CELJE danes ob 18.15, sodnik: Skomina

Lokalni derbiji med Velenjčani in Celjani, tokratni bo že 72., so bili vedno razburljivi. Izenačenost v šaleško-savinjskih dvobojih je velika, saj ima Rudar 25 zmag, Celje 24, razlika v golih pa je 93:93. Velenjčani so se med tednom namučili, da so v osmini finala slovenskega pokala izločili tretjeligaša Jadran iz Dekanov z 2:1 z goloma rezervista Svena Dodleka. Celjani so bili pred reprezentančnim premorom v hudi krizi, potem ko so na zadnjih štirih tekmah osvojili le točko proti novincu iz Radomelj. Želja trenerja Rudarja Slobodana Krčmarevića je, da bi ekipa manj nihala iz tekme v tekmo, da bi bili igralci bolj disciplinirani na igrišču. V torek na pokalni tekmi v Dekanih je bil John Mary izključen že v šesti minuti. Celjani so se okrepili z vratarjem Rozmanom in vezistom Rahmanovićem, imeli mini priprave v Čatežu in izgubili prijateljsko tekmo z Rijeko z 0:1. »Fantje so dobro delali, saj je bilo na treningih veliko bojevitosti in srčnosti. Prepričan sem, da bomo to pokazali tudi v Velenju. Rudar ima kakovosten igralski kader in boljše rezultate, a če bomo imeli pravi pristop, sem prepričan, da bomo ostali neporaženi,« je optimist kapetan Celjanov Jure Travner. Naš namig: 1.

MARIBOR – RADOMLJE danes ob 20.15, sodnik: Glažar

V Mariboru (še) ni enotnega mnenja, ali je reprezentančni premor prišel v pravem času. Vsaj za prestope že je (v Novaro je na posojo odšel Gregor Bajde, medtem ko je Celje odkupilo Amarja Rahmanovića), toda v članski reprezentanci je Milivoje Novaković zapravil še en zicer več, Denis Šme je bil v mladi izključen, Dino Hotić pa se je povrhu še poškodoval. Maribor ima do naslednjega reprezentančnega premora dva obračuna z Radomljami (v sredo še pokal) in zatem niz treh gostovanj, kjer se praviloma nabira točke za naslov. Drugi polčas za najvišjo letošnjo zmago v Celju ni bil le prepričljiv, temveč je uspešno utišal glasnejše pomisleke ob letošnjih evropskih nastopih in vse manj vrteči rotaciji, ki je davek že terjala v prvenstvu. »To so tekme, kjer moraš zmagati, vendar ne na lahkomiseln način, temveč s popolno osredotočenostjo. V fazi napada moramo biti maksimalno dobri,« je popotnica Darka Milaniča, ki napoveduje hitro in kombinatorno igro. Konkurenca bo s prihodom Luke Zahovića kljub odhodu Bajdeta zlasti v napadu. »Na razpolago imamo kvalitetne napadalce z zahtevno nalogo, da zabijajo. Tavares je zabijal v Evropi, Sunny v prvenstvu, Luka Zahović pa v nekaj sekundah. Izbral bom najprimernejše za posamezne tekme. Vesel sem, da imam take napadalce, na igrišču pa morajo zabijati.« Radomlje so resda še edina ekipa brez zmage, toda trije remiji (Aluminij, Celje, Krško) so vnesli nekaj več optimizma po brezzobem začetku v napadu (le pet zadetkov), po tekmi s Krškim pa je Janez Žilnik obžaloval, da je bil le remi. Naš namig: 1.

KOPER – KRŠKO danes ob 20.15, sodnik: Obrenović

V Kopru je jasno samo to, da ni nič jasno. Dogodki potekajo na dveh nivojih: v pisarnah in na igrišču ter za zdaj ne vplivajo drug na drugega, a se zdi, da se utegne celotna zgodba kmalu sestaviti v veliko večje vprašanje od vseh dosedanjih. Administrativno-finančno bitko peljejo v klubskih pisarnah oziroma vodilni z neformalnim alfo in omego kluba Borisom Popovićem na čelu. Še nedavno se je zdelo, da so potegnili ključno potezo pri reševanju starih dolgov in potisnili glavnega upnika Milana Mandarića v kot, v zadnjih dneh so se soočili z (ne)pričakovanim protinapadom, za katerim stoji odločitev višjega sodišča. Zaradi novega zasuka v zgodbi je ekipa v drugem načrtu. Igralci so sicer že v preteklosti v izjavah in intervjujih poudarili, da v miru trenirajo in igrajo, da torej na njihovem nivoju vse poteka tako, kot mora. Še več: Koper je presenečenje uvoda v novo sezono, saj se je iz spomladanskega boja za obstanek zavihtel pod vrh lestvice. Domači seriji treh zaporednih zmag je dodal še v vseh pogledih pomenljivo zmago v Stožicah. Tretje mesto bodo rumeni z Obale, ki doma letos še niso oddali točke, branili proti Krškemu, ki je še brez zmage v gosteh. Obe ekipi sta bili v reprezentančnem premoru uspešni na prijateljskih tekmah. Krčani so s 5:0 odpravili tretjeligaša Ivančno Gorico, Koprčani so z 2:0 premagali drugoligaša iz Ankarana. Obe ekipi sta bili brez dveh reprezentantov: Koprčan Ruben Belima je igral za Ekvatorialno Gvinejo, krški Sarajevčan Damir Sadiković pa za mlado izbrano vrsto BiH. Naš namig: 1.

OLIMPIJA – GORICA jutri ob 16.55, sodnik: Bukovec

V derbi vodilnih ekip lige Olimpija vstopa z novim trenerjem Luko Elsnerjem in novim modelom igre 4-3-3. »Z igralci smo vzpostavili dobro komunikacijo. Vsi so pokazali veliko željo po napredku, hitro smo prišli do skupnih sklepov, kakšna bo naša nogometna vsebina. Presenečen sem nad zdravimi odnosi in dobrim vzdušjem. Neučinkovitost na pokalni tekmi v Turnišču je povezana z zaupanjem vase, saj kakovost igralskega kadra ni sporna, sicer si ne bi priigrali veliko priložnosti. Gorica je tekmec, ki bo kaznoval vsako pomanjkanje ravnotežja v naši igri. Ko bomo prevladovali v igri, je pomembno, da bomo pazljivi, ko bomo izgubili žogo,« je vidno zadovoljen Luka Elsner. Potem ko je iz kluba moral oditi trener Rodofo Vanoli, so igralci na treningih znova nasmejani. S prihodom Elsnerja je kakovost dela na zelo visoki ravni. »Ne glede na spremembo sistema igre je treba še vedno predvsem sprintati, se boriti za vsako žogo, biti agresiven in tesno pokrivati tekmeca. Popraviti neučinkovitost je precej težje, kot deluje na prvi pogled. Srž problema pri fantih, ki so zgrešili izjemne priložnosti v Turnišču, je v samozavesti. A obenem veseli dejstvo, da smo do priložnosti prihajali skozi igro in situacije, ki smo jih dva dni uigravali na treningu. Torej ni šlo za individualne poteze, ampak smo naredili tisto, kar je od nas zahteval trener,« je dodal kapetan Olimpije Darijan Matić. Goričani napovedujejo, da po seriji treh zmag v Ljubljano prihajajo še po četrto. »V nasprotju z lansko sezono smo bolj pragmatični,« pravi napadalec Gorice Miran Burgić. Naš namig: 1.