Domen Prevc je tudi v Lillehammerju potrdil sloves številke ena svetovnega pokala v smučarskih skokih. V soboto je v zelo enakovrednih razmerah tretjo zmago v karieri za svetovni pokal kronal z najdaljšima skokoma v obeh serijah in veliko prednostjo več kot desetih točk pred Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem, ki je še tretjič zapored osvojil drugo mesto. Včeraj je v zelo spremenljivih vetrovnih razmerah 17-letni as iz Dolenje vasi v Selški dolini osvojil šesto mesto, a obdržal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem ima 52 točk prednosti pred Tandejem.

»Zmaga je posebna zato, ker sta mi uspela dva zelo dobra skoka. Vse sem naredil tako, kot sem si želel. Vedno je sicer možno skočiti še boljše, vendar je treba popravke dodajati postopoma. V nedeljo sem naredil majhno napako, ki pa je bila veliko bolj usodna zaradi profila skakalnice in zelo zahtevnih vetrovnih razmer. Zelo sem zadovoljen z uvrstitvijo na šesto mesto, saj sem konkurenčen tudi z nepopolnima skokoma,« je povedal Domen Prevc.

Pravi, da občutkov, kakršne ima zdaj v zraku, v dosedanji karieri še ni imel. »Super bo, če bo tako tudi naprej. Tudi če bo kaj slabše, ne bo slabo. Najbolj pomembno je, da je prišlo do napredka, s katerim sem enakovreden najboljšim. Trenutno sem najboljši, a vse se lahko spremeni že jutri ali naslednji teden. Seveda si želim, da bi serija uspehov trajala čim dlje in zanjo bom naredil vse, kar je v moji moči,« je razlagal Domen Prevc.

Domen Prevc: Peter se ni vrnil med najboljše, ker nikamor sploh ni šel

Hitro se je privadil temu, da nastopi zadnji, iz vsake tekme se tudi nekaj nauči. V Klingenthalu je že stopil iz garderobe in zavil proti skakalnici, ko se je spomnil, da mora s seboj vzeti tudi smuči. Včeraj je moral kar pohiteti, da je pravočasno oblekel rumeno majico za finalno serijo, potem ko je bil po prvem skoku osmi. Nismo se izognili tudi vprašanjem o njegovih dveh starejših bratih. »Peter se ni vrnil med najboljše, ker nikamor sploh ni šel. Ne vem, zakaj zganjate paniko, če eno tekmo ni bil med najboljšimi. Tudi če pet tekem ne bil med najboljšimi, ne bi bilo nič narobe. S Cenetom skačeva zelo dobro. Vsi trije smo takšni, da vedno hočemo narediti najboljši skok in zmagati,« je končal najmlajši izmed treh bratov Prevc.

Potem ko je Peter Prevc v soboto osvojil 30. mesto, je včeraj po treh letih znova moral v kvalifikacije, v katerih je zmagal, na tekmi pa zasedel deveto mesto. »Nastop v kvalifikacijah je bil zelo dobrodošel za samozavest glede na to, da mi je uspel dober skok. Po sobotni tekmi se nismo veliko pogovarjali, včeraj sem šel na skakalnico precej bolj sproščeno z mislijo, kar bo pač bo. Na srečo se je izšlo in zdaj lahko počasi začnemo graditi naprej. Od tekme v Klingnethalu smo v vsakem skoku poskusili novega, a nič ni delovalo. Ko smo že skoraj vrgli puško v koruzo, se je vendarle izšlo. Treba je ostati miren, ena lastovka še ne prinese pomladi. Preteklo bo še veliko vode, če je ostalo še kaj pravega v meni. Moram ostati miren in potrpežljiv,« je izpostavil Peter Prevc.

Jurij Tepeš, ki je bil v soboto 22., je bil včeraj po prvi seriji celo na drugem mestu, v finalu pa je nazadoval na šestnajsto, a ni bil pretirano razočaran. Njegova želja pred sezono je bila konstantnost in letos je prvič v karieri na vseh petih uvodnih tekmah sezone osvojil točke svetovnega pokala. »Počasi napredujem. S skoki sem zadovoljen, saj sem do točk prišel tudi v zahtevnih razmerah z vetrom v hrbet, v katerih se ne znajdem najbolje. Sprijaznil sem se s tem, da ne moremo zmagati vsi. Bolj pomembno je, da uživam v skokih. Vesel sem, da sem sploh del tako velikih tekem,« je bil očitno zadovoljen Jurij Tepeš, ki je včeraj zaokrožil slovenski ekipni uspeh.

Janus je imel več noči brez sna

Slovenski selektor Goran Janus je vesel zaradi dobrih predstav Domna Prevca, imel pa je noči brez sna zaradi šampiona minulih zim Petra. »Domen je v nedeljo naredil dober odskok na mizi, a majhno napako v zraku, zato je bil krajši od pričakovanj. Zelo sem vesel, da se je Peter tako hitro vrnil v velikem slogu in je znova pokazal del šampionske podobe. Vse težave izvirajo iz padca na prvi tekmi v Kuusamu. Končno nas je poslušal, ostal je zbran, miren in naredil vse tisto, kar smo mu naročili glede počepa. Nastopil je tudi z drugim modelom smuči, kot je skakal v ponedeljek na treningu v Klingenthalu. Pri Tepešu je pomembno, da ni nihanj, preostali trije pa so daleč od točk,« je pojasnil Goran Janus, ki se že veseli, da bo v sredo ekipa v Planici trenirala na veliki skakalnici.

Po peti tekmi sezone so bili najbolj zadovoljni Poljaki. Potem ko so na prvih štirih tekmah ostali brez stopničk med posamezniki, so včeraj dosegli dvojno zmago s prvim mestom prekaljenega asa Kamila Stocha in drugim Macieja Kota, za katerega so bile to prve stopničke v karieri v svetovnem pokalu. Kako izenačena je bila včerajšnja tekma, razkriva podatek, da je bil razlika med prvim Stochom in desetim Nemcem Wellingerjem 10,1 točke. V soboto je imel Domen Prevc pred prvi zasledovalcem 10,3 točke prednosti.