Čeprav njihovi predstavniki v javnosti trdijo, da bodo nadaljevali boj za Alep, so po štirih tednih hudih bojev in umikanja uporniki v resnici že povsem na koncu z močmi. »Vedo, da je Alep izgubljen,« je dejal sirski analitik, ki je na jugu Turčije v stiku z njimi. »Tega nočejo povedati na glas. A od svojih voditeljev v tujini zahtevajo, da dosežejo njihovo evakuacijo iz Alepa (na osvobojeno ozemlje).«

O operaciji njihovega umika se ameriški zunanji minister John Kerry, ki jim poskuša pomagati v zadnjih tednih svoje službe, pogovarja z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Menda Moskva posreduje pri sirskem voditelju Bašarju Al Asadu, da bi njegove sile in šiitski zavezniki prenehali bombardirati vzhodni Alep in da bi se vzpostavil koridor za evakuacijo civilistov, ne pa tudi upornikov. Toda še včeraj se je obstreljevanje z granatami in letalsko bombardiranje (brez ruskih letal) nadaljevalo v delu mesta, ki je še v rokah upornikov. V četrtek je iz tega pekla v zahodni Alep zbežalo 8500 civilistov.

Možno je, da bo Al Asad poskušal uničiti vse upornike. Veliko je odvisno od odziva zalivskih držav, ki jih oskrbujejo z orožjem. Če bodo upornikom zdaj povečale podporo, bi to pomenilo, da se sirska vojna še ni končala. Vsekakor pa je Al Asad osvojil vsa pomembna mesta na zahodu Sirije, kjer živi velika večina Sircev in kjer so kmetijska območja. Manj pomembni osrednji in vzhodni del Sirije ima v rokah Islamska država, ki se je spet nevarno približala Palmiri.

Rusija naj bi se že pripravljala na padec vzhodnega Alepa. Putin je poslal v Sirijo čečenske specialce, ki naj bi v osvojenem Alepu opravljali občutljive in nevarne naloge vojaške policije. Ker so Čečeni suniti, naj bi lažje stopili v stik z lokalnim prebivalstvom.

Sicer so se ti specialci že borili v vojni med Rusijo in Gruzijo leta 2008. Ob navzočnosti Čečenov pa se ni mogoče izogniti misli, da bo Alep obnovljen tako, kot je bil nekoč povsem porušeni Grozni, kjer vlada tiran Ramzan Kadirov.