Krepčilne juhe, ki jih lahko postrežete kot glavne jedi, so fantastične. Tako lepo pogrejejo naš trebušček in tudi nasitijo.

Za pripravo te juhe lahko namesto blitve uporabite tudi špinačo, namesto azijskih špagetov pa katere koli testenine. Če pekoče hrane ne marate, čilijeve kosmiče izpustite.

Pripravite lahko tudi večjo porcijo in ostanek zamrznete, saj se juha prav lepo tudi zamrzne in odmrzne.

Juhe in enolončnice pa so dobre zaradi večih razlogov:

vsebujejo veliko zelenjave (da da, zelenjava je dobra za zdravje),

vsebujejo veliko tekočine (da da, veliko tekočine je dobra za zdravje),

lepo pogrejejo želodček (prazen želodček je najboljše obložiti s toplo tekočino in nežno zelenjavo),

dobro nasitijo (da da, goveja juha z rezanci morda res ne, krepka juha, polna zelenjave in beljakovin pa),

jih lahko pripravite skoraj iz česarkoli (malo zelenjave, tekočine, začimb in dišavnic, pa je) in

omogočajo veliko mero kreativnosti v kuhinji (kombinirajte zelenjavo, kombinirajte beljakovine, umešajte ogljikove hidrate čisto po želji).

Izbira sestavin je pomembna glede na letni čas: (v nadaljevanju naštevam le nekaj najbolj značilnih sestavin posameznega letnega časa):

zima – krompir, buča, pastinak, leča, fižol …

pomlad – grah, korenje, šparglji …

poletje – paradižnik, mlada čebula, šparglji, špinača, bučke …

jesen – brokoli, cvetača, buča …

Nekatere vrste zelenjave imamo na voljo celo leto. Korenje in krompir sta že dve taki. Nekatere zelenjave pa so prav tako kot sveže, odlične tudi zamrznjene. Zelenjava, v trgovinah na voljo zamrznjena, je bila zamrznjena takoj, ko je dozorela. Takoj so jo očistili, obdelali in na hitro zamrznili. Tako nam je na voljo tudi sredi zime. Tudi jaz rada uporabljam tako zelenjavo. Med njimi večinoma zamrznjeno špinačo v koščkih, brokoli, grah, cvetačo … Pozimi rada uporabljam tudi paradižnikove pelate.

Juhe pa so odlične tudi zaradi dodatkov. Odlični dodatki za vsakršno juho so beljakovine (meso, ribe, sir, fižol, leča …), ogljikovi hidrati (testenine, kruh, krompir, vlivanci …), začimbe (kurkuma, curry, lovorjev list …) in dišavnice (peteršilj, drobnjak, bazilika …).

Ne ustrašite se juh in enolončnic in začnite ustvarjati z njimi čim prej. Prihajajoči meseci do ravno naročeni zanje. Veliko užitkov pri preizkušanju in dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si.

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 žlica olivnega olja

1/2 koromača

125 g gob

1 košček svežega ingverja

2 stroka česna

1 ščepec čilijevih kosmičev

3 žlice sojine omake

1 l zelenjavne jušne osnove

120 g (azijskih) špagetov

60 g blitve

sezamova semena za okras

mlada čebula za okras

PRIPRAVA

Koromač narežite na rezine, gobice pa očistite in narežite na lističe. Ingver in česen olupite in naribajte. Blitvo narežite na rezance, mlado čebulico pa na kolute.

V kozici segrejte olivno olje in na segretem na kratko prepražite koromač.

Dodajte gobe in kuhajte, da spustijo vodo. Dodajte ingver, česen in čilijeve kosmiče in kuhajte približno minuto, da ingver in česen zadišita.

Dodajte sojino omako in premešajte, da se vsi delci gobe odlepijo in kuhajte še 3 minute. Dolijte jušno osnovo in zavrite. Dodajte še špagete in blitvo in kuhajte toliko časa, da se špageti skuhajo.

Juho servirajte, okrasite s sezamovimi semeni, čilijevimi kosmiči in mlado čebulo ter postrezite.