Potem ko je Velenjčanom v minuli sezoni napredovanje v skupinski del pokala EHF preprečil danski Holstebro, ki je dobil obe tekmi tretjega kroga (29:25 v Sloveniji in 32:27 na Danskem), bodo letošnji rabelj na isti stopnji tekmovanja Lisice (Füchse) iz Berlina. Na včerajšnji prvi tekmi so oslabljeni slovenski podprvaki v Rdeči dvorani izgubili s petimi zadetki razlike (24:29), zato jih v soboto v dvorani Maxa Schmelinga, poimenovani po zdaj že pokojnem nemškem boksarju in svetovnem prvaku v težki kategoriji med letoma 1930 in 1932, čaka še zadnje dejanje in ponovno slovo od drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja v Evropi.

Domači trener Borut Plaskan ni mogel računati na Luka Mitrovića, Anžeta Ratajca in Klemna Ferlina, zato sta bila v zapisniku komaj 18-letna Tadej Mazej in Kenan Pajt, kljub poškodbam pa so stisnili zobe Niko Medved, Janez Gams, Rok Ovniček in Rok Golčar. A tudi njihova pomoč ni mogla preprečiti katastrofalnega začetka prve tekme Gorenja po 36 dneh v domači dvorani (nazadnje 18. oktobra proti Metalurgu v Sehi): Nemci so povedli kar s 4:0, gostitelji pa so prvi zadetek dosegli šele po slabih osmih minutah igre. Ose, kot je vzdevek domače ekipe, so se še pravočasne predramile in se hitro približale le na minus ena (5:6 v dvanajsti minuti), a nato padle v osemminutni strelski mrk in zaostanek s 5:10.

Aktualni klubski svetovni prvaki z letošnjega tekmovanja v Katarju so v končnici prvega polčasa malce popustili in Velenjčanom dovolili, da so se trikrat zapored približali na dva zadetka zaostanka, a po sedmih minutah drugega dela igre je bilo spet plus pet za Berlinčane (18:13). V nadaljevanju je imelo Gorenje pri zaostanku za tri zadetke nekajkrat priložnost za zmanjšanje na dva, toda brez uspeha, v končnici tekme pa je sledila kazen za Plaskanovo četo. Nemška ekipa, katere član je tudi Hrvat Drago Vuković, med letoma 2006 in 2008 igralec Gorenja (v Velenje je prišel iz Zagreba, odšel pa v Gummersbach), si je šest minut pred koncem priigrala rekordnih šest zadetkov prednosti – na semaforju je bilo 27:21, od vsaj znosnega poraza Velenjčanov ni bilo nič, zaradi visokega zaostanka in zdesetkane zasedbe pa bo njihovo potovanje v Berlin še toliko bolj misija nemogoče.

Trener Borut Plaskan je sinoči kot glavni trener debitiral na Gorenjevi klopi v evropskih pokalnih tekmovanjih, a mu premiera ne bo ostala v najlepšem spominu. »Ne glede na to, da smo igrali oslabljeni, to ne more in ne sme biti izgovor. Favoritu smo se dobro upirali in imeli veliko priložnosti za ugodnejši izid, a smo naredili preveč napak. Poleg tega ni bilo izvajanja hitrega začetnega udarca s sredine igrišča, premalo je bilo žog za krilne igralce in preveč za krožne napadalce, zato smo občasno igrali preveč po sredini, preveč je bilo zmedenosti v napadu…« je ocenil Borut Plaskan. Njegovo moštvo v šestdesetih minutah ni niti enkrat vodilo, z izjemo začetnih 0:0 pa ni iztržilo niti enega izenačenja.