Že 105. savinjsko-šaleški dvoboj (do včeraj 75 zmag Celjanov, 25 Velenjčanov, štirje remiji) je bil daleč od derbija, kajti pivovarji so bili absolutno premočni za goste, ki so na petem gostovanju v Sehi doživeli še peti poraz. Domači trener Branko Tamše je na 17. zaporednem derbiju, odkar je prevzel vodenje Celja, ostal nepremagan proti nekdanjim delodajalcem iz Velenja (15 zmag, dva remija), včeraj pa je poskrbel še za en jubilej. Že na 25. medsebojni tekmi najboljših slovenskih klubov ne pozna poraza kot trener enega ali drugega, nazadnje pa je izgubil že davnega 3. marca 2013 kot trener Gorenja v finalu slovenskega pokala v Laškem, ko so ga ugnali Celjani pod vodstvom trenerja Vladana Matića.

Celjani, ki so nastopili v popolni zasedbi, pri gostih pa je zaradi bolezni manjkal le Matjaž Brumen, so gostujočega trenerja Boruta Plaskana prisilili v minuto odmora že po osmih minutah igre. Gostitelji so vodili že s 7:2, čeprav sta se med strelce vpisala le dva igralca (Blaž Janc 4, Borut Mačkovšek 3), po dobrih dvajsetih minutah pa je bilo plus devet (17:8). Junak tekme je bil Janc, ki je že v prvem polčasu zabil deset zadetkov iz 11 poskusov, v tem delu igre pa je dosegel kar polovico vseh celjskih. V zadnji minuti pred odmorom je Sevničan dobil štiriminutno kazen: dve minuti zaradi prekrška nad Janezom Gamsom, dodatni dve pa zaradi predolgega jezika na račun sodnikov.

Gorenje je drugi polčas začelo s tremi zaporednimi zadetki, kmalu zatem pa ostalo brez Luke Mitrovića. Srb je imel v boju za žogo na tleh »bližnje srečanje« s komolcem Vida Poteka, zato so ga morali najprej na nosilih odnesti z igrišča, zaradi zlomljene podočesne kosti pa nato odpeljati še v bolnišnico. Celjani so v nadaljevanju prednost spet dvignili na osem (25:17, 27:19), nato pa so Velenjčani spet zadeli trikrat zapored in imeli napad za morebitno zmanjšanje na 23:27. A namesto zmanjšanja zaostanka za polovico so deset minut pred koncem v le nekaj sekundah pridelali dve izključitvi, takoj zatem zaradi poškodbe kolena ostali še brez Anžeta Ratajca, tekmeci pa so pobegnili na nedosegljivih 30:22.

Ker je bil zmagovalec že dolgo znan, je bilo bolj zanimivo, ali bo Janc dosegel rekord v številu zadetkov na eni tekmi v zgodovini Sehe. Tega drži Slovak Radoslav Antl, ki je v dresu Tatrana oktobra lani k zmagi proti makedonski Strumici s 44:18 prispeval 17 zadetkov ob le enem zgrešenem strelu. A Janc je v drugem delu malce potegnil strelsko »ročno zavoro« in se le še trikrat vpisal med strelce, tekmo pa končal s 13 zadetki ob strelu 14:13. Vseeno je prevzel vodstvo na lestvici strelcev s 60 zadetki in z vrha izrinil Srba Rastka Stojkovića, člana beloruske ekipe Meškov (54).

Domači trener Branko Tamše je po tekmi dejal: »Veseli me, da je moja ekipa prikazala nekaj rokometa, ki ga želimo igrati – hitri protinapadi, napadi in predvsem v prvem polčasu zelo dobra obramba. Zadovoljen sem z odzivom igralcev po sobotnem porazu proti Picku.« Gostujoči strateg Borut Plaskan ni imel razlogov za zadovoljstvo: »Nismo bili pravi, slabo smo se vračali v obrambo, Celje je dosegalo lahke gole. Ni bilo prave energije, da bi obrnili tekmo.«