Kot sedaj že nekaj žrebov za velika košarkarska tekmovanja je bilo tudi tokratno za Slovenijo precej naklonjeno. Na evropskem prvenstvu prihodnje leto, ki bo na sporedu od 31. avgusta do 17. septembra, bo izbrana vrsta selektorja Igorja Kokoškova igrala v skupini A v Helsinkih na Finskem, kjer bodo poleg gostiteljice njene nasprotnice še Poljska, Grčija, Francija in Islandija. Napredovanje v izločilne boje, kamor se uvrstijo štiri najboljše reprezentance v vsaki skupini, tako ne bi smelo biti pod vprašajem. Skupina A se v osmini finala, zaključni del bo na sporedu v Carigradu v Turčiji, križa s skupino B, kjer sta od močnejših ekip le Litva in Italija. Uvodni del bo sicer še v Tel Avivu v Izraelu (skupina B), Cluju v Romuniji (skupina C) in Carigradu (skupina D).

Najtežja nasprotnika za Slovenijo bosta zagotovo Francija, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu zasedla tretje mesto, na olimpijskih igrah pa v četrtfinalu, kjer je zadnjo tekmo v reprezentančnem dresu odigral Tony Parker, visoko klonila proti Španiji, in Grčija, kjer sta prva zvezdnika Janis Antetokounmpo in Joanis Bourousis. Neugoden tekmec utegne biti še Finska, ki bo imela kot gostiteljica na vsaki tekmi podporo 14.000 gledalcev v dvorani Hartwall, medtem ko Poljska in Islandija ne bi smeli predstavljati previsoke ovire, hkrati pa tudi ne bosta neznanki, saj ju je slovenska reprezentanca premagala na pripravljalnih tekmah pred letošnjimi kvalifikacijami za prvenstvo stare celine.

»Skupina ni ne pretirano lahka ne pretirano težka. Najtežje bo proti dvema izredno izkušenima ekipama Franciji in Grčiji. Gostitelji Finci bodo imeli za seboj armado navijačev, s Poljsko in Islandijo pa smo igrali poleti. Kljub temu da smo ju premagali, nikakor ne sme priti do kakšnega podcenjevanja. Vsekakor pa so tekme na evropskem prvenstvu nekaj povsem drugega kot pripravljalne. Jasno je, da se moramo prebiti v izločilne boje, hkrati pa poskušati biti čim višje v skupini, da se poskušamo v osmini finala izognili Litvi in Italiji, ki bosta predvidoma na vrhu v skupini B. A tudi z njima se lahko enakovredno kosamo,« je za Dnevnik iz Milana žreb pokomentiral slovenski reprezentant Zoran Dragić, ki se že veseli obiska Helsinkov: »Na Finskem še nisem bil. Bo zanimivo. Nekdanji soigralec pri Himkiju Peteri Koponen mi je o svoji državi govoril same lepe stvari.«

Tokratno evropsko prvenstvo bo sicer predstavljalo konec starega sistema. Naslednje bo namreč na sporedu čez štiri leta in ne čez dve, kot je bilo do sedaj, nanj pa se bodo vse reprezentance morale uvrstiti prek kvalifikacij, ki bodo potekale novembra 2019, februarja in novembra 2020 ter februarja 2021.

Evropsko prvenstvo 2017 (31. avgust–17. september)

Dnevnik

PODATKI

Skupina A

Skupina B

(Tel Aviv, Izrael)

(Helsinki, Finska)

Poljska

Ukrajina

Grčija

Izrael

Francija

Litva

Finska

Gruzija

Italija

Islandija

Slovenija

Nemčija

Skupina C

Skupina D

(Cluj, Romunija)

(Carigrad, Turčija)

Hrvaška

V. Britanija

Češka

Rusija

Španija

Srbija

Črna gora

Latvija

Romunija

Turčija

Madžarska

Belgija

Tekme Slovenije v skupini A, četrtek, 31. avgusta: Slovenija – Poljska, sobota, 2. septembra: Finska – Slovenija, nedelja, 3. septembra: Slovenija – Grčija, torek, 5. septembra: Islandija – Slovenija, sreda, 6. septembra: Slovenija – Francija.