Ena najlepših vrst zelenjave na svetu je križanec brokolija s cvetačo. Gre za stoletja staro sorto, ki so jo vzgojili na vrtovih v okolici Rima, po katerem se tudi imenuje – romanesko. Njegovi čudoviti cvetovi poleg sladokuscev prav gotovo navdušujejo matematične zanesenjake, arhitekte in slikarje, saj so krasen primerek matematične Fibonaccijeve spirale oziroma zlatega reza. Vsak naslednji cvetek v spirali je po velikosti natanko seštevek prejšnjih dveh. Poleg tega je oblika cveta fraktalna, kar pomeni, da je vsak posamezen cvetek natančna pomanjšana kopija celotnega socvetja. Čudovita igra narave! V Evropi ga največ pridelajo v Franciji in Italiji ter Nemčiji, največ na svetu pa na Kitajskem in v Indiji. Pri nas ga ni težko dobiti, saj ga pridelujejo tudi domači kmetje in ga na tržnicah že ponujajo. Romanesko ima okus bolj po brokoliju kot cvetači, uporabimo pa ga enako kot njegova sorodnika, najpogosteje torej v kuhani obliki, denimo v juhah. Zaradi blagega okusa je primeren za otroško prehrano, temu v prid govori tudi dejstvo, da vsebuje večje količine vitamina C in drugih antioksidantov, še več kot brokoli. Poskusite ga – morda vas obvaruje pred gripo!