Ta omaka je popolnoma veganska (če uporabite vegansko maslo, seveda ), brez kapljice mleka, smetane ali oreščkov. Pa je vseeno čudovito kremasta.

Cvetača je čudovita prijateljica česna, zato ga nikar ne izpustite. Ker pa se morate znebiti okusa surovega česna, ga vsekakor počasi zmehčajte na maslu.

Cvetača je sicer neverjetno zdrava zelenjava. Cvetača vsebuje malo kalorij, veliko mineralov in je bogat vir vitaminov, zlasti vitamina K, ki je pomemben pri strjevanju krvi. Ker vsebuje lahko prebavljive beljakovine, je izredno primerna za želodčne in črevesne bolnike, za ljudi s sladkorno boleznijo in je odlično dietno živilo – 100 g cvetače ima le 22 kalorij/94 kJ. Kot vse zeljnice tudi cvetača vsebuje veliko vitamina C in folne kisline ter kalcij, magnezij, kalij, bor in betakaroten.

Cvetača čisti kri, pomaga pri zvišanem krvnem tlaku, pri zaprtju, pri težavah z mehurjem in ledvicami ter preprečuje krvavitve iz dlesni. Je antioksidant in preprečuje nastanek raka.

Cvetača je neverjetno vsestransko živilo in ni dobra le za pohanje in juhe, odlična je v mnogih jedeh – iz nje lahko pripravimo cvetačni riž, je čudovita osnova za pico, se lepo umeša v pire in se prav čarobno spremeni v božansko vegansko kremno omako. Poskusite in dober tek.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za cvetačno omako:

500 g cvetače – polovica večje glavice

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)

1 l vode

1 žlička soli

4 stroki česna

1 košček (veganskega) masla

poper

Ostale sestavine:

200 g (špinačnih) rezancev

4 sušeni in v olje vloženi paradižniki

1 žlica suhih jurčkov

1 vejica svežega peteršilja

1 dcl vrele vode

PRIPRAVA

Cvetačo narežite na majhne cvetke in jih za 5 minut potopite v toplo soljeno vodo, da ven priplavajo vse majhne živalice in vsa umazanija. Po petih minutah jih poberite iz vode in splaknite pod hladno vodo. V večji lonec dajte liter zelenjavne jušne osnove in liter vode. Zavrite, potem pa vanj stresite cvetačo in skuhajte do mehkega – približno 10 minut.

Česen sesekljajte in stresite v ponev s stopljenim maslom.

Česen kuhajte le nekaj minut, da se zmehča, a nikar ne obarva. Ko se česen zmehča, česen in maslo prenesite na krožniček, da se v vroči ponvi ne kuha naprej.

Z vilico preverite, če je cvetača kuhana – če jo z vilico enostavno nabodete, je cvetača kuhana.

Kuhano cvetačo z luknjasto penavko prenesite v multipraktik, a vode ne zavrzite. Kuhani cvetači dodajte česen z maslom, sol in malo popra. Dolijte še 2 dcl vode, v kateri se je cvetača kuhala in zmiksajte.

Zmiksano cvetačno omako poskusite in dosolite ali dopoprajte, če je potrebno. Če je omaka pregosta, dodajte še nekaj vode, v kateri se je cvetača kuhala.

Ko cvetačna omaka nekaj časa stoji, se malenkost zgosti, zato prihranite nekaj vode, v kateri se je kuhala cvetača, če jed ne mislite postreči takoj. Pred postrežbo cvetačno omako dobro premešajte in po potrebi in želji dodajte še malo vode. Dodajajte po žlicah, da omake ponesreči ne razredčite preveč.

Rezance skuhajte v soljeni vreli vodi po navodilih na embalaži. Sušene gobe za 5 minut namočite v decilitru vrele vode. Ponovno mehke gobe vzemite iz vode in narežite na majhne koščke. Paradižnik narežite na rezinice. Peteršilj sesekljajte.

V vročo cvetačno omako stresite odcejene kuhane rezance, dodajte paradižnik in gobe ter dobro premešajte. Omako z rezanci servirajte na krožnik, okrasite s peteršiljem in takoj postrezite.