Kulinarika je danes v modi. Tako zelo, da se včasih zdi, da so na pametnih telefonih kamere namenjene izključno fotografiranju hrane, družbena omrežja pa deljenju omenjenih fotografij. Poleg ponašanja z obroki je v modi tudi razkazovanje lastnih kuhinjskih veščin. Kljub temu si mnogi vsaj včasih želimo, da bi po napornem dnevu namesto nas obrok pripravil nekdo drug. Izpolnitev te želje je eden glavnih ciljev številnih podjetij, ki poskušajo revolucijo pametnih naprav prestaviti v kuhinjo. Doslej smo bili priča predvsem napravam, ki uporabnike učijo bolje kuhati. O eni od teh smo že pisali. Pred kratkim pa je neko ameriško podjetje izdelalo tudi pametno pečico, ki ugotovi, katero hrano želite pripraviti, in jo brez vaše pomoči zapeče na najprimernejši način.

Pametna pečica june je opremljena z več senzorji, tehtnico, kamero in spletno povezavo, njeno jedro pa poganja močen procesor. Ta s pomočjo kamere in algoritmov, ki so sicer namenjeni prepoznavanju obrazov na digitalnih posnetkih, ugotovi, katero hrano ste vstavili v pečico. S pomočjo tehtnice in receptov nato izračuna najprimernejši način priprave želenega obroka. Ko obstaja več načinov priprave, pečica ponudi izbiro med njimi. S pomočjo dodatnega senzorja notranje temperature jedi je pečica nadalje sposobna motriti, ali gre peka po načrtih, in jo prilagoditi, ko je treba.

Pečica june je plod dela Nikhila Bhogala in Matta Van Horna. Prvi je bil eden od inženirjev iphona in ipada ter je podpisan pod številne patente povezane s kamerami omenjenih naprav, drugi pa je bil eden od soustanoviteljev podjetja za povezovanje potnikov in voznikov Zimride. To podjetje je danes znano pod imenom Lyft. Poleg 22 inženirjev, ki so pečico izdelovali in izpopolnjevali dve leti, je pri dobrih 6 milijonov evrov vrednem projektu sodeloval tudi ameriški kuhar Michael Mina, ki premore dve restavraciji s po eno michelinko.

Tudi s pomočjo Mine zna pečica june pripravo 25 različnih vrst hrane, od zrezkov na več načinov do pic in belušev. Ker je naprava pametna in povezana s spletom, se bo z uporabo učila prepoznati tudi druge jedi in njim primerne temperature ter dolžine priprave.

Ker je bila rešitev uganke, kako v pečico, ki se lahko segreje do 260 stopinj Celzija, vstaviti delujočo kamero, dovolj naporna, so se snovalci očitno odločili, da jo je smotrno izkoristiti za še kaj več kot zgolj prepoznavanje hrane. Tako boste lahko s pomočjo kamere in spletne povezave kar na pametnem telefonu spremljali pripravo obroka. To je koristno predvsem za nepotrpežljive, ki pogosto odpirajo vratca pečice in posledično znižujejo notranjo temperaturo. Predvajanje priprave hrane na pametnem telefonu pa pomeni tudi, da lahko posnetke v pospešeni obliki objavite na družbena omrežja.

Koliko stane ta zabava? Za pečico, ki je le malce večja od povprečne mikrovalovke, je v predprodaji treba odšteti visokih 1360 evrov, v redni prodaji pa bi cena utegnila poskočiti celo do 2700 evrov. Če boste na spletu prihodnje leto videli pospešene posnetke priprave hrane v pečici, boste vedeli, komu se je kupčija zdela smiselna.