Od slovenskih košarkarskih reprezentantov jih v najmočnejših ligah lepo število nastopa izvrstno, a v zadnjem obdobju prav nihče ne vzbudi tolikšne pozornosti kot eden najbolj nadarjenih igralcev na stari celini Luka Dončić. Njegovemu talentu primerna je v letošnji sezoni tudi statistika pri madridskem Realu, saj v vseh tekmovanjih v povprečju na tekmo odigra dobrih 18 minut, v tem času pa beleži 7,6 točke, 4,1 skoka in tri asistence. Sedemnajstletnik je imel izvrsten dan tudi minuli konec tedna, ko je v prvenstvu v osmem krogu s soigralci gostil moštvo s Tenerifa in bil 13 točkami (met za tri točke 3/4, za dve točki 1/5, prosti meti 2/2), petimi skoki in prav toliko podajami v 31 minutah glavni orkestraš zmage belega baleta s 86:59.

»Z igralci smo si zelo želeli znova dobro zaigrati v domači dvorani. To nam je uspelo proti tako izvrstnemu tekmecu, kot je Tenerife, ki je bil pred tem vodilni v prvenstvu. Veseli smo zmage, kot tudi tega, da smo se prebili na vrh lestvice,« je po tekmi povedal Luka Dončić, ki je tekmo končal z visokim statističnim indeksom 21. »Najpomembnejša je zmaga, šele nato se lahko poglobiš v lastno statistiko. Kar me najbolj razveseljuje, je vloga, ki jo imam v ekipi,« je še pristavil mladenič.

Derbi sta na Iberskem polotoku igrali tudi ekipi Valencie in Baskonie, za katero nastopa Jaka Blažič. Nekdanji član Uniona Olimpije in Crvene zvezde je tekmo sklenil pri 11 točkah, dveh skokih in asistenci, kar pa je bilo premalo za zmago. Valencia je bila namreč boljša z 99:91 in Baskonii zadala še tretji prvenstveni poraz.

Dragić neporažen v Italiji, slovenski trojček v Turčiji

Pravljico o uspehu pa v turškem Banvitu še naprej pišejo trener Sašo Filipovski in slovenska reprezentanta Edo Murić ter Gašper Vidmar. Ekipa iz Bandirme je v tamkajšnjem prvenstvu še neporažena, doslej pa je ugnala tudi precej kvalitetnejše in bogatejše klube, kot sta Galatasaray in Darussafaka. V zadnjem, šestem krogu je slovenski trio po podaljšku slavil zmago proti Tofašu (84:82).

Vidmar, ki je s povprečno 15 točkami na tekmo letos drugi najboljši strelec svojega moštva, je odigral 33 minut in dosegel 13 točk ter šest skokov, Murić pa je v 26 minutah v statistiko vpisal devet točk, štiri skoke in dve podaji. »Rad bi čestital svojim igralcem za to pomembno zmago. Tekma je bila zahtevna, a sem vseskozi verjel v končni uspeh. Najbolj pomembno je bilo, da se nismo predali,« je po uspehu zmagovalni recept sedmi sili razkril Sašo Filipovski, ki ga v naslednjem krogu čaka dvoboj s prav tako še neporaženim Anadolujem Efesom Alena Omića.

Podoben uspeh kot slovenska trojica v Turčiji na Apeninskem polotoku žanje Zoran Dragić z Emporiom Armanijem iz Milana. Italijanski velikan je v prvenstvu doslej na sedmih tekmah nanizal prav toliko zmag. Tokrat je pred domačimi gledalci odpravil Sassari s Sardinije s 86:77, Dragić pa se je s 16 točkami, tem je dodal še pet skokov, v ekipi slabše odrezal le od soigralca Miroslava Raduljice (17 točk).

Zorman in Bombač klonila na derbiju velikanov

V nasprotju s košarkarji so bili njihovi rokometni rojaki manj izstopajoči. V ligi prvakov velja izpostaviti spopad rokometnih velikanov v skupini B Vardarja in Kielc. Derbi so s 40:34 dobili makedonski prvaki, za goste pa sta po tri gole dosegla Dean Bombač in Uroš Zorman. Še najbolje je od rok tokrat šlo članu Montpelliera Juretu Dolencu, ki je za zmago svoje ekipe v gosteh proti Metalurgu (30:24) prispeval šest golov, z enakim izkupičkom pa se je proslavil tudi nekdanji reprezentant Dragan Gajić, ki je bil z Vezspremom za zadetek boljši od Silkeborga (30:29). Za Dance je tekmo s štirimi goli sklenil Sebastian Skube.