»Nikakor nisem tako samozavesten, da se ne bi bal. Zavedam se, da je voditi tako veliko ekipo ogromna odgovornost. S pravimi odločitvami je možno ogromno napak zaobiti in pri tem je dela neizmerno,« je Gorazd Štangelj pred dnevi razmišljal o prevzemu dela glavnega športnega direktorja v novi elitni kolesarski ekipi Bahrain Merida. Ekipa, ki bo v prihodnjih dneh dobila potrjeno licenco World Toura, bo imela močan slovenski vpliv s kar šestimi kolesarji in še osmimi spremljevalci v 78-članski zasedbi.

Štangelj je verjetno prvi Slovenec, ki je prevzel tako pomembno in odgovorno nalogo. Ne samo v kolesarstvu, pač pa tudi v celotnem slovenskem športu. »Že kot kolesar začetnik si nisem predstavljal, da bom kdaj sploh vozil za reprezentanco in v profesionalni ligi cestnega kolesarstva,« je 43-letni Novomeščan začel razmislek o poteku kariere. »Verjetno sem imel veliko srečo in verjetno tudi kvalitete, da mi je to uspelo. Moja pot je bila plod pravih odločitev, bil sem pravi čas na pravem mestu. Ko se mi je ponudila priložnost dela s kolesarji v vlogi športnega direktorja, sem se zavedal, da so to moje sanje. V istem trenutku me je bilo strah. Hkrati sem se tolažil, da če so mi že dali priložnost, so verjeli vame. V Astani sem deloval pet let, veliko sem se naučil. Za to sem hvaležen celi ekipi, še posebej Giuseppejeu Martinelliju,« opiše pot do novega poglavja v karieri.

Veliko dela za Bahrain Merida je že narejenega. Izbor kolesarjev je eden ključnih za športne direktorje. »Mislim, da smo glede na razpoložljivo stanje dobro nabrali, pridobili zaupanje zelo kvalitetnih kolesarjev in da smo na koncu zgradili ekipo, ki bo imela jasno vizijo,« je prepričan 43-letni Novomeščan, ki je zadnjo sezono delal kar pri treh projektih. »Vseh teh kolesarjev nismo izbirali naključno. Izbrani so z veliko mero odgovornosti. V kolesarja, ki ga predlagaš, moraš verjeti. Tako tudi kolesarji vedo, da od njih veliko pričakujemo in jim je zaupano veliko odgovornosti. Športni direktorji brez podpore kolesarjev ne morejo delati. Zaupanje pripomore k boljšemu delu in boljšim rezultatom.«

Tako ni naključje, da je v ekipi kar šest slovenskih kolesarjev od izkušenih Boruta Božiča, Janija Brajkoviča in Grega Boleta do mladih Luke Pibernika, Davida Pera in Domna Novaka. »Če so v ekipi ljudje, ki jih poznaš in jim zaupaš, se jim ne bojiš nalagati dodatnega dela. S tem je delovanje ekipe lažje. Ko smo povabili k sodelovanju toliko prijateljev, rečem jim prijatelji, ker smo profesionalni pri delu in prijatelji potem, bomo delali lažje.« Ekipa bo delovala iz dveh središč. Delno iz okolice Milana, kjer je logistični del, delno iz Slovenije in Hrvaške.

V tem obdobju športni direktorji že načrtujejo tekmovalni program. Za prvega zvezdnika Vincenza Nibalija bo osrednji projekt italijanski Giro. Štanglju bo tam verjetno pripadla tudi vloga glavnega stratega. »Na predstavitvi Gira smo že začeli načrtovati pot do tja, če se odločimo, da bom vodil ekipo. Dvakrat sem že sodeloval na italijanskem Giru, kjer je Vincenzo Nibali zmagal. Seveda z manj odgovornosti in ob strani ljudi, ki sem jim zaupal. Mislim, da sem nekaj dela osvojil. Vincenzo je kolesar, ki potrebuje prave informacije, dobro delo iz avta. Tudi v ekipi imam kolege, na katere se lahko zanesem. Ob tako velikem šampionu, kot je Vincenzo, bo odgovorno, a ne tako zahtevno, da ne bi zmogli. Mislim, da smo na podlagi izkušenj s preteklimi ekipami že sestavili lepo sliko, za katero verjamem, da bo zasijala leta 2017.«