V primeru, da se izkaže, da je Mednarodna kolesarska zveza podpirala početje Armstronga, bi moralo kolesarstvo za nekaj let izgubiti status olimpijskega športa, je prepričan 70-letni Kanadčan Pound, nekdanji podpredsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), trenutno njegov član.

»Rešite probleme in se vrnite med olimpijske športe«

"Lahko bi rekli: očitno imajo problem in jim dali štiri ali osem let časa, da ga rešijo. In ko bodo menili, da je čas, da se vrnejo med olimpijske športe, bi mi premislili, ali je dobro, da spet postanejo olimpijski šport. Očitno je edina pot, da si vpleteni v kolesarstvo rečejo: 'Nismo več olimpijski šport in če hočemo spet to postati, si moramo to tudi zaslužiti'," je bil oster Pound, sicer odvetnik po poklicu, v izjavi za britansko tiskovno agencijo Reuters.

"S tem primerom bi se vsekakor moral ukvarjati tudi Mok, glede na to, da UCI ni znan po strogih ukrepih zoper doping. Enako se je že zgodilo z dviganjem uteži pred leti, v tistem trenutku, ko ukrepate, stvari nenadoma postanejo čudne in v teh športih odgovorijo: 'Pa saj ne morete kaznovati vseh nedolžnih športnikov s črtanjem športa z olimpijskega programa'," je bil za Reuters še piker Pound, ki je ob tem še opozoril, da je kot prvi mož Wade imel dolgo zgodovino sporov z vodilnimi možmi kolesarskega športa.

Je Armstrong Oprah očrnil tudi UCI?

Pound se je odzval na dogajanje, povezano s spektakularnim razkritjem padlega šampiona v intervjuju, ki ga je z njim opravila najbolj znana ameriška voditeljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey. Pogovor bo predvajan v dveh delih v četrtek in petek, v medijih pa se vrstijo ugibanja, ali je Armstrong v priznanju nečednosti spregovoril tudi o domnevnem prikrivanju njegovega početja s strani vodilnih mož v Mednarodni kolesarski zvezi.