»Lani je šlo vse gladko, letos se je malo zapletlo že na začetku, vendar takšno je kolesarstvo. Izgubljenega je veliko časa. Treba se je sprijazniti. Že jutri se lahko vse znova spremeni,« je Vincenzo Nibali, lanski zmagovalec francoskega Toura mirno in trezno sprejel zanj neugoden zaključek druge etape 102. izvedbe na ravnicah nizozemske pokrajine Zelandije. Še z nekaterimi favoriti (Quintana, Costa, Peraud, Pinot, Valverde) je v zadnjih 50 kilometrih izgubil poldrugo minuto. Nevihta in bočni veter kot največja sovražnika kolesarjev ter s tem povezani padci so poskrbeli za pester začetek dirke dirk.

V prvi skupini so izmed favoritov za končno zmago končali le Chris Froome, Alberto Contador, Rigoberto Uran in Teday Van Garderen. Pravi trenutek (sreče) so v vetru in dežju zamudili tudi vsi kapetani Korenove ekipe Cannondale. Kristijan Koren, 89. na sobotnem uvodu v Utrechtu, je bil edini, ki je držal zavetrje Greiplove/Froomove skupine. Žal po odločitvi športnih direktorjev Primorec ni dobil priložnosti, da bi lahko ostal med vodilnimi in poskušal iztržiti visoko etapno uvrstitev. »Ja, pestro je bilo že prvi dan. Vemo katera dirka je to. TDF,« je turbulentnega Toura v šesto že vajen Koren. »Upošteval sem navodila športnega direktorja. Razočaranja ni. To je že mimo. Zmagal bi težko, okrog petega mesta bi se pa lahko povzpel,« je razmišljal zvečer zavedaje se vloge pomočnika. Moral je počakati zasledovalno skupino z Nibalijem, kjer sta zaostala tudi njegova kapetana Dan Martin in Andrew Talansky. Na Touru glede vlog ni nikakršnih dvomov. Tour de France je le prevelika dirka, kjer nič ni prepuščeno naključju. »To je kolesarstvo, Tour, in treba je upoštevati navodila. Se pa dobro počutim in iskal bom novo priložnost v naslednjih dneh. Če jo bom lahko,« se nasmehne.

Na sobotni vožnji na čas, ki jo je z rekordno povprečno hitrostjo v zgodovini Toura (55,446 km/h) pred več kot 700.000 spremljevalci ob cesti najhitreje odpeljal Avstralec Rohan Dennis (BMC), so favoriti zaostanke šteli v sekundnih razlikah. Včeraj že v minutah. »Brez ekipe zagotovo ne bi bil v pravi skupini,« je priznal Andre Greipel, nemški član belgijske ekipe Lotto-Soudal. Gorila, kar je njegov vzdevek med kolesarji, je včeraj dosegel sedmo zmago na Touru. Dan je bil srečen tudi za Fabiana Cancellaro. Na kronometru v Utrechtu je dosegel le tretje mesto, drugi dan je nenadejano le oblekel rumeno. S tretjim mestom je pridobil štiri odbitne sekunde. Pri tem mu je »pomagal« tudi Mark Cavendish (Etixx), ki je v zadnjih metrih ob spoznanju, da ne bo nič s 26. zmago na Touru, spustil pedala in Cancellara je švignil mimo. Majico bi sicer oblekel Tony Martin, Cavendishev klubski kolega. »To so minimalne razlike. Če bi lahko bil tretji, potem bi lahko tudi zmagal. Nekateri imbecili mislijo, da je kolesarstvo računalniška igrica,« se je na pripombo »ljudi s hudo motnjo v duševnem razvoju« na socialnih omrežjih odzval Cavendich.

»Zjutraj nisem niti pomislil na rumeno majico. Sem se že osredotočil na tlakovane ceste v torkovi etapi. Danes se mi je zdelo pomembno, da ne izgubljam časa, a kot nalašč je bilo manj sprinterjev spredaj, kot sem pričakoval. To je moja 29. rumena majica. Ne vem, kaj bom naredil z njo. Seveda pa želim še več dni v rumenem. To je morda moj zadnji Tour, tako da ne bo tako tiho slovo,« se je razgovoril Spartak Fabian, ki je junija nekaj treninga za Tour opravil tudi v Sloveniji. Trenutke med snemanjem reklamnega spota je izkoristil tudi za obisk Planice in bil navdušen nad veličino velikanke, kar je delil svojim 400.000 sledilcem na twitterju. Ko so ga slovenski sledilci spodbujali, naj kakšen krog naredi tudi v osrčju Julijcev, je tema nanesla na kvaliteto cest. Nekdo je šaljivo pripomnil, da planiški kolovoz za mojstra slabih cest, kot je Pariz-Roubaix ni težava. Danes bo spektakel na način klasike Valonska puščica. Cilj je na obzidju Huy.