Pet slovenskih alpskih smučarjev in smučark bo jutri in v nedeljo (start prve proge bo oba dneva ob 10. uri, druge pa ob 13.) pokazalo svoje znanje na dveh tekmah svetovnega pokala. V Leviju na Finskem se bodo predstavili najboljši slalomisti in slalomistke. Slovensko žensko reprezentanco bodo sestavljali Maruša Ferk, Ana Bucik in Meta Hrovat, moške barve pa bosta branila Štefan Hadalin in Žan Kranjec.

V minuli sezoni je slalomske točke svetovnega pokala izmed slovenskih slalomistov osvojil le Matic Skube, ki je končal športno pot in se preselil v trenerske vode. Uspešnejši je bil ženski del reprezentance, a ne toliko, da bi se katera izmed reprezentantk uvrstila v finale svetovnega pokala. Ana Bucik je na desetih preizkušnjah zbrala 55 točk, Maruša Ferk pa 50. Slednja se je v pripravah na novo sezono posvetila predvsem slalomu, kjer si želi najti stare občutke, s katerimi se je že uvrstila na zmagovalni oder. Žan Kranjec je v Söldnu razlagal, da se na slalomskih smučeh počuti vse bolje, a bo imel v nedeljo zelo slabo startno izhodišče.

Pri moških je bil junak lanske slalomske zime Henrik Kristoffersen. Mladi Norvežan je osvojil mali kristalni globus in prekinil triletno slalomsko prevlado Marcela Hirscherja. Avstrijec lani v prvem delu sezone ni bil konkurenčen serijskemu zmagovalcu Kristoffersenu, v drugem delu pa ga je začel ogrožati na mestu vodilnega, a zaostal za 31 točk.

Osrednja mednarodna zgodba pred moškim nedeljskim slalomom je, da Kristoffersen ne bo startal na uvodnem slalomu sezone. Razlog se skriva v sporu z zvezo. Norvežan ima namreč bogato ponudbo zasebnega sponzorja proizvajalca energijskih pijač, ki si želi krasiti njegovo čelado. Norveška zveza pri tej zahtevi ne popušča in zahteva, da Kristoffersen, zadnji zmagovalec Levija, na glavi nosi sponzorja norveške smučarske reprezentance, in sicer nacionalnega mobilnega operaterja. Zanimivo je, da tudi pri ženskah ne bo zadnje zmagovalke Levija. To je bila Tina Maze, ki je dobila predlansko preizkušnjo, potem ko je lanska zaradi slabega vremena odpadla.

Tudi pri ženskah se je v minuli sezoni končala triletna slalomska prevlada Mikaele Shiffrin, potem ko je mali kristalni globus osvojila Švedinja Frida Hansdotter. Lepotna napaka je bila zgolj v tem, da je Američanka dobila vseh pet slalomov, na katerih je nastopila, medtem ko je bila sredi sezone poškodovana. Mikaela Shiffrin bo favoritka za vnovično zmago v Leviju, zanimivo pa bo spremljati, ali je tudi v novi sezoni sekundo pred tekmicami, saj se je v pripravljalnem obdobju precej posvečala treningu hitrih disciplin.

Spomnimo še, da se je slovenska alpska smučarska sezona pred slabimi tremi tedni na ledeniškem veleslalomskem uvodu v Söldnu začela spodbudno. Žan Kranjec je s četrtim mestom dosegel svojo najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu, Ana Drev pa je bila deseta.