»Vključil sem se v skupnost, najraje sem delal z mladimi, in tako so mi v skupnosti začeli zaupati,« Miliću razloži Bossman, ki so ga občani za župana prvič izbrali pred šestimi leti. Opiše, da sta si mesti med seboj zelo različni – da je Piran staro mesto, »zgrajeno na soli«, arhitekturno središče občine, medtem ko je Portorož modernejše mesto hotelov.

Milić obišče tudi bližnjo ribogojnico Fonda, znano po visoki kakovosti, v kateri gojijo brancine. Za obmorski kraj to ne bi bilo nič nenavadnega, pravi Milić, a hitro doda, da gre pri zgodbi družine Fonda za nadgradnjo. Vsak ulovljen brancin namreč zapakirajo v škatlo, zraven pa dajo oznako z datumom ulova. »Našim kupcem smo želeli razložiti, kako vzgajamo ribe,« mu pojasni dr. Irena Fonda iz podjetja. Ribe hranijo ročno, za rast in gibanje imajo več prostora kot v ostalih ribogojnicah, z njimi pa vzpostavijo pristnejši stik. »Radi jih imamo. Skupaj smo od takrat, ko jih grem v valilnico iskat v Italijo ali Francijo. Z nami tako živijo od štiri do pet let, take živali imaš rad.«

Na piranskih solinah Milić odkriva še skrivnosti nastanka ter beline piranske soli, iz katere delajo tudi solni cvet, čokolado z dodatkom soli, ustvarjajo pa tudi kopalno sol in blato za blatne obloge.

Novinar razišče tudi, kako tolerantni do tujcev oziroma manjšin smo Slovenci, o čemer povpraša nekaj ljubljanskih študentov, z muftijem islamske skupnosti Slovenije, prof. dr. Nedžadom Grabusom, in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem spregovori o več let trajajoči gradnji džamije v Ljubljani, ki naj bi bila končana prihodnje leto, z Goranom Vojnovićem pa se pogovori o njegovi nagrajeni knjigi »Čefurji raus« in težavah s policijo, ki jih je imel zaradi »izjav« svojega literarnega junaka.

V prvem delu dokumentarne serije so predstavili naravne lepote Slovenije, v drugem je Milić obiskal Bled, poskusil kremno rezino in se znova pogovarjal z Milanom Kučanom, v tretjem pa je raziskoval slovenske blagovne znamke - Elan, kristal iz Rogaške, Denisa Avdića in Izeta Rastoderja.