»Kakšne lepote skriva ta majhna država? Kdo so njeni uspešni ljudje? Kdo športni prvaki? Pa proizvodi in blagovne znamke, ki jih je bilo tam vedno več kot v ostalih državah Jugoslavije?« so avtorji oddaj zapisali pod prvi del, dostopen na portalu youtube. V njem izpostavijo nekaj slovenskih naravnih lepot, v prvi vrsti Triglav, Jadransko morje in obalo (ki je ni veliko, a si jo je vredno ogledati, komentirajo), pa Portorož in Piran, slednjega opišejo kot enega najlepših mestec v Sredozemlju.

Z Bossmanom raje kar v angleščini

Novinar Goran Milić Slovenijo spoznava tudi prek njenih prebivalcev. Sredi Tartinijevega trga se pogovori s piranskim županom Petrom Bossmanom (v angleškem jeziku – ker Milić ne govori dobro hrvaško, Bossman pa ne slovensko in je bila angleščina najbolj logična izbira), nato še s Tino Maze, Petrom Prevcem, v prestolnici pa z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in Milanom Kučanom. Magnifico mu v studiu zaigra, Izet Rastoder mu razlaga o izvozu banan, nekaj minut pa namenijo tudi Denisu Avdiću.

Pogovorili so se tudi z urednikom Mladine Robertom Botterijem, najbogatejšim Slovencem Samom Loginom, očetom govorečega mačka Toma, ki ga Milan Kučan ne pozna, odpravili pa so se tudi v kuhinjo Svetozarja Raspopovića – Popa, ki jim je pokazal najboljše kose mesa.

Pokažejo še Postojnsko jamo z jaslicami in vlakcem, pa Begunje na Gorenjskem, kjer izdelujejo Elanove smuči, ustavijo se v steklarni v Rogaški Slatini, pa tudi na Fakulteti za družbene vede, kjer med študenti politologije opravijo anketo o njihovem zadovoljstvu z življenjem v Sloveniji. Presenetljivo je več kot 80 odstotkov študentov odgovorilo, da je zadovoljno ali zelo zadovoljno s tem, kako in kje živijo. In kako ne bi bili, vsaj glede na oddaje, ki so jih posneli na Al Džaziri. Slovenijo namreč opišejo kot državo z dobrimi šolami, lepimi fasadami, dobrimi cestami in bolnišnicami, pa tudi brezplačnim dostopom do zdravstva tudi za tiste, ki so brez zavarovanja.