Morda imajo juhe slab ugled le zato, ker niso pripravljene na pravilen način? Morda velja prepričanje, da lahko v juho vržemo vse, kar želimo, dolijemo nekaj vode in juha bo dobra v vsakem primeru? Morda je čas, da juham končno damo pozornost, ki si jo zaslužijo?

Juhe bodo v prihajajočih mesecih najboljše, kar se bo lahko znašlo na naših krožnikih. Pa ne le bistre zelenjavne in/ali goveje juhe. Tudi juhe, ki so nasitne, juhe, ki so dobre, juhe, ki pogrejejo, in juhe, ki so zdrave.

Juhe niso le skupaj nametana zelenjava in voda, so pravcata umetnost. Za začetek potrebujemo pravo kombinacijo sestavin, dobro zelenjavno osnovo – oziroma vrelo vodo in zelenjavno jušno kocko – in pameten način priprave.

Pet nasvetov za vedno okusno zelenjavno juho:

Čebulo ali por vedno prepražite: tako izgubita ostrino.

Zelenjave nikoli ne prekuhajte: mehkejšo vedno dodajte na koncu.

Juho vedno dobro začinite: premalo ali preveč soli juho uniči.

Izogibajte se zgoščevanju juhe z moko: nekaj zelenjave spasirajte, vrnite v juho in tako juho zgostite na naraven način.

Sveže dišavnice juhi dodajte na koncu: s tem boste juho osvežili in odišavili.

Upoštevajte teh nekaj nasvetov in odslej vedno pripravite odlično zelenjavno juho. Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 por

1 stebelce zelene

4 majhni krompirji

1 manjša pest svežega/zamrznjenega ali 1 mala konzerva graha

1 manjša zelena bučka

1/4 glave cvetače

1/4 glave brokolija

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)

sol

poper

olivno olje

1 vejica svežega peteršilja

PRIPRAVA

Por narežite na kolute, krompir pa olupite in narežite na kocke. Bučko narežite na majhne kocke. Cvetačo in brokoli narežite na cvetke in za pet minut potopite v toplo soljeno vodo, da ven izplavajo vsa umazanija in male živalice. Po petih minutah cvetke poberite iz vode in splaknite pod tekočo vodo.

V kozici segrejte žlico olja in na njem minuto pražite por in zeleno, da se por zmehča, a ne obarva. V kozico dajte krompir in grah ter premešajte, potem pa zalijte z zelenjavno jušno osnovo. Kuhajte približno 10 minut, da se krompir že skoraj skuha.

Potem v kozico dajte še cvetačo, brokoli in bučko ter premešajte in popoprajte ter kuhajte še 5 minut, da se skuhajo še cvetača, brokoli in bučka.

Ko se vsa zelenjava skuha, dve žlici krompirja (lahko tudi nekaj zelenjave) ter nekaj tekočine prenesite v mešalnik in zmiksajte, potem pa zmiksano zmes umešajte v juho.

Juho zavrite, poskusite ter dosolite ali dopoprajte, če je treba. V juho vmešajte še peteršilj, servirajte in postrezite.