Namigi o dogovorjenih izidih dvobojev v vrhunskem tenisu se pojavljajo že nekaj časa. Nazadnje jih je pred nekaj dnevi ponovil izraelski igralec Amir Weintraub, 222. teniški igralec na svetu. Medijem je najprej potožil o težkem finančnem položaju, v katerem so nižje uvrščeni igralci, nato pa vehementno dejal, da ni niti enega igralca med prvimi 1500 igralci tenisa sveta, s katerim ne bi stopila v stik stavna mafija. »Tudi med najboljšimi, kot je Đoković,« je dodal. Igralce naj bi nagovarjali nekaj tednov in odnehajo šele, ko vedno znova dobijo negativni odgovor. Za dogovor o enem dvoboju ponujajo višjo vsoto, kot bi jo igralci nižjega ranga zaslužili v enem letu. Posebno agresivni so v državah, kot je Rusija.

Omemba imena Novak Đoković je v svetu tenisa seveda odmevala. Še posebno v srbskih medijih, kjer so vsi v en glas zatrdili, da je to nesramna provokacija, klasični pritisk na njihovega junaka, saj vendar največji med največjimi nikoli ne bi prodal dvoboja. Seveda so se pojavile tudi teorije zarote, češ da so dali to informacijo v medije Angleži, ki si na vse pretege prizadevajo, da bi pred koncem sezone s prvega mesta na lestvici ATP Andy Murray izrinil Novaka Đokovića. Kar je realni scenarij, ki se lahko zgodi že na zdajšnjem turnirju v Parizu: če Murray zmaga na turnirju, Đoković pa se ne uvrsti v finale, bo prvi na lestvici Britanec.

Mnogi napovedujejo, da bo to konec Đokovićeve ere. Njegova kriza vznemirja tudi Rogerja Federerja, ki je za švicarski časopis Tages Anzeiger dejal, da je to normalno, ko osvojiš vse, kar je mogoče: »Ko osvojiš vse grand slam turnirje, se začne nova kariera, ko se vprašaš, zakaj pravzaprav igraš. Moraš si postaviti nove cilje, kar včasih traja nekaj tednov, včasih nekaj mesecev, včasih pa vse leto, da se ponovno najdeš.«

Trener za meditacijo

Seveda so se ob Đokovićevem padcu nemudoma pojavila ugibanja, da je tako zaradi krize v njegovem zasebnem življenju. Tako kot je ob jurišu na svetovni vrh trdil, da je za dober tenis potrebna srečna družina, naj bi sedaj družinski mir kalile govorice o njegovi ljubezenski aferi z bollywoodsko zvezdnico, zaradi česar naj bi bila njegova žena Jelena, center njegove sreče, kar precej vznemirjena. Afera naj bi bila le plod domišljije (spet!) britanskih tabloidov, Novak Đoković pa si na vse pretege prizadeva, da bi ponovno vzpostavil ravnotežje. Po turnirju v Šanghaju je dejal, da je vse, kar si želi, le to, da bi bil srečen. Zato si je omislil tudi novega sodelavca v strokovni ekipi, španskega trenerja Pepeja Imaza, ki bolj kot po svojem teniškem znanju slovi po tem, da v treninge vpleta tudi meditacijo in jogo, kar propagira na seminarjih z naslovom Ljubezen in mir.

Novak Đoković se je udeležil njegovega seminarja skupaj s svojim bratom in bil celo eden od motivacijskih govorcev. »Kadar se poglobimo vase, ugasnemo luč zunanjega življenja in poskušamo umiriti svoj um in energijo. Zakaj to poskušamo? Zato, ker vsi iščemo ljubezen, srečo in harmonijo. Da pa bi to našli, moramo vzpostaviti zvezo z božansko svetlobo,« je po navedbah srbskega Blica na seminarju predaval Novak Đoković.

V iskanju božanske svetlobe je zamenjal tudi svoj talisman. Do sedaj je okoli vratu vedno nosil križ iz srbskega samostana Hilandar na grški sveti gori Atos, ki ga je obiskal leta 2009. Srbski mediji pa so opazili, da zdaj okoli vratu nosi poldragi kamen ametist, ki pomeni kamen metamorfoze, duhovnosti in notranjega miru.