Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak si je zaradi primera koroških dečkov prislužila še eno interpelacijo SDS. »S sodbo vrhovnega sodišča, ki je ugotovilo, da je bil odvzem koroških dečkov iz vrtca nezakonit, so nastopile nove okoliščine, ki dodatno potrjujejo naše že velikokrat izpostavljene razloge in argumente,« je poudarila poslanka SDS Suzana Lep Šimenko. V največji opozicijski stranki so prepričani, da druge možnosti, kot da se o odgovornosti Kopač-Mrakove ponovno izreče državni zbor, ni.

Sodeč po odzivih pa bo tokratna interpelacija dobila manj podpore, kot jo je prva. Tedaj so namreč za ministričin odhod zmanjkali trije glasovi, poleg poslancev SDS pa so zanj glasovali tudi poslanci opozicijskih NSi in ZL ter celo koalicijske DeSUS. Kako bodo v NSi ravnali tokrat, se bodo odločili v prihodnjih dneh, za zdaj pa še pričakujejo ministričin odstop. Nove interpelacije SDS pa očitno ne bodo podprli poslanci ZL. »V Združeni levici nasprotujemo antisocialnim politikam Anje Kopač Mrak, desničarskega populizma SDS, ki za svoj politični profit izkorišča stisko otrok, pa ne moremo podpreti,« je dejal Luka Mesec.

Erjavec tokrat interpelacije ne podpira

Prav tako za zdaj kaže, da za odhod ministrice tokrat ne bodo glasovali poslanci DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec namreč interpelacije ne podpira, saj je prepričan, da je serijsko koriščenje tega instituta neproduktivno. Potem ko se je prejšnji teden v parlamentu zagovarjala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, to v začetku novembra čaka ministrico za šolstvo Majo Makovec Brenčič, nato pa še celotno vlado. Morebitne očitke o nenačelnosti DeSUS pa Erjavec zavrača z besedami, da so junija interpelacijo podprli zaradi nestrinjanja z ministričino politiko na socialnem področju in ne zaradi koroškega primera. »Obljubila nam je, da bo upoštevala naše pripombe, in za zdaj ocenjujemo, da je tem prisluhnila.«

Da je mogoče interpelacijo razumeti kot pripravo SDS na volitve, menijo tudi v SMC. »Prepričana sem, da interpelacija ni namenjena izboljšanju socialne politike, ampak gre za pritisk na celotno vlado,« je dejala vodja poslancev največje vladne stranke Simona Kustec Lipicer. Ob tem je razkrila, da so Kopač-Mrakovo na temo delovanja ministrstva že prejšnji teden povabili na pogovor v poslansko skupino SMC. »Potrebujemo boljšo, bolj aktivno in bolj odzivno socialno politiko. Tudi ministrici smo v okviru prve interpelacije zelo jasno sporočili, katere so spremembe, ki jih pričakujemo. Ljudje, ki so v stiski, nimajo časa,« je izpostavila Kustec-Lipicerjeva.

SD odločno v bran ministrice

»SDS zopet izkorišča otroke za nabiranje političnih točk. To je neresno,« je vodja poslancev SD Matjaž Han Kopač-Mrakovi tudi tokrat odločno stopil v bran. Prepričan je, da bosta tako njihova ministrica kot SD »interpelacijo na tej temi brez problema preživeli«. Tudi naši sogovorniki iz najmanjše vladne stranke pa menijo, da bo morala Kopač-Mrakova zapustiti vlado, če mariborsko upravno sodišče glede dodelitve rejniških pravic babici koroških dečkov ne bo pritrdilo odločitvi ministrstva za delo. Prav tako se v delu politike pojavljajo ugibanja, ali jo bo k odstopu morda že zdaj pozval premier Miro Cerar. Ta je namreč odločitev vrhovnega sodišča prejšnji teden ocenil kot »izredno resno zadevo« in napovedal skorajšnji pogovor z ministrico.

»Kaj bo naredil premier, ne vem, ker je pravnik – in verjamem, da je vrhunski pravnik – pa bo razumel, da zaradi takšnih zadev ministri ne odhajajo,« je dejal Han. Naši sogovorniki iz SD sicer menijo, da bi Kopač-Mrakova v primeru Cerarjeve zahteve po odstopu temu prisluhnila in da se torej ne bi ponovila zgodba, kakršni so bili priče pri njihovem ministru Janku Vebru, ki ga je s čela (obrambnega) resorja razrešil državni zbor.

Ob junijskem glasovanju o interpelaciji proti Kopač-Mrakovi so bili Socialni demokrati odločeni, da bodo zapustili koalicijo, če bo njihova ministrica padla. Na vprašanje, ali se bodo tako odločili tudi, če jo bo k odstopu sedaj pozval premier, naši sogovorniki iz SD odgovora ne vedo. Zavedajo se, da je resor za delo, družino in socialne zadeve za njihovo stranko daleč najbolj pomemben, hkrati pa se bojijo, da volilci njihovi selitvi v opozicijo zaradi velenjskega primera ne bi bili naklonjeni.