Psi se že v najzgodnejšem življenjskem obdobju navadijo na različne okuse in priporočljivo je, da jih že zelo zgodaj navadimo na različne vrste hrane, od briketirane industrijsko pripravljene hrane do surove hrane, je dejala Tanja Kozinc, lastnica pasje pekarne Papy.

Na prvem mestu je zdravje

Alergijske bolezni so pri psih dokaj pogoste, za lastnika živali pa so seveda prava nadloga. Pri psu z določeno alergijo je treba prehrano povsem spremeniti, največkrat mora pes uživati posebno dietno hrano ali pa ne sme uživati določenih vrst pasje hrane. »Zelo pogosto se srečujemo z alergijami na določeno hrano oziroma meso, pa tudi pršice, cvetni prah in podobno. Lastniki največkrat opazijo znake alergije pri psu, ki se veliko praska zaradi kožnih izpuščajev ali rdečice. Tudi dolgotrajne prebavne motnje v obliki driske so pogost pokazatelj alergij,« je povedala Tanja Kozinc, ki tudi kot velika ljubiteljica živali in lastnica dveh psov postavlja na prvo mesto njihovo zdravje. »Naši pasji piškoti so narejeni in pečeni na način, s katerim zagotovimo, da ostanejo dolgo časa užitni brez konzervansov. Prav tako ne vsebujejo soli, sladkorja, umetnih barvil in umetnih ojačevalcev okusa, ker te sestavine niso primerne za prehrano psov. Tako so piškoti zaradi svojih sestavin bolj zdravi, lahko prebavljivi, nizkokalorični, različnih okusov in velikosti, primerni so za vse pasme, starosti in velikosti naših pasjih ljubljenčkov.« Tako poleg velikega deleža mesnih surovin različnih vrst v radovljiški butični pasji pekarni uporabljajo še različne vrste moke. »Prednost dajem surovinam, ki ne povzročajo alergij, in tako imenovanim superživilom, kot je na primer oves. Piškote pripravljam iz različnih vrst mesa, najpogosteje iz govejega mesa, divjačinskega mesa, pa tudi perutninskega in konjskega mesa. Kot surovine uporabljam tudi ribe, poleg tunine in lososa pa uporabljamo meso slovenske postrvi.«

Nepogrešljiva torta za rojstni dan

Tudi rojstni dnevi imajo pri družinah s pasjim ljubljenčkom prav poseben pomen. »Lastniki psov svoje kosmatince štejemo kot svoje družinske člane. Mislim, da tudi psi čutijo, da je to njihov dan, in če verjamete ali ne, so vsi navdušeni nad torto, to se vidi že na slikah, kjer ponosno pozirajo ob tortici in komaj čakajo, da jo lahko začnejo jesti.« Kot je še povedala sogovornica, se zgodi, da torte sploh ne morejo fotografirati. Da so pasje torte odlična poslovna priložnost, je potrdila tudi Tanja Kozinc, saj se število naročil pasjih tortic v njihovi pekarni veča iz tedna v teden. Tako kot vsi piškoti so tudi torte popolnoma naravne, brez umetnih barvil, konzervansov… Črke in številke ter drugi okraski na torti so iz piškotnega testa. »Izdelujemo torte različnih mesnih okusov. Največkrat lastniki psov izberejo govedino ali divjačino, na željo strank pa torto izdelamo tudi v drugih okusih. Preliv je izdelan po naši lastni recepturi, kjer za pse škodljivo čokolado zamenjuje rožič,« je povedala sogovornica in dodala, da na oko všečnih okraskov za torte ne uporabljajo. »Razne barvne mrvice in okrasi vsebujejo izredno veliko umetnih barvil, arom in sladkorja. Naši okraski so pripravljeni po recepturah, primernih za pasje želodce, in ker prisegamo na zdravo in naravno, vse okraske izdelamo sami.«