Ari, nekaj manj kot dve leti star cavalier king Charles španjel, je ob prihodu v pasji vrtec Ljubljana v Brnčičevi ulici nemudoma preiskal vsak njegov kotiček. Najbolj mu je bil všeč ograjen izpustni prostor, po katerem je lahko prosto tekal, nato pa je spoznal lastnika vrtca, Matevža Cankarja. »To je eden najmanj problematičnih psov, kar sem jih srečal,« ga je pohvalil, a nas s sostanovalkami, s katerimi skupaj skrbimo zanj, okrcal, da je malce preveč razvajen. Ko je sam v roke vzel povodec, je Ari pridno poslušal vsak njegov ukaz in mu po dveh minutah že sledil. »Pes ve, koga mora ubogati in kdaj. Slabe vzorce učenja se da povečini odpraviti, a je vendarle največ odvisno od lastnika,« nas je podučil, ko je Ari pridno sedel ob njegovi nogi. Cankar, med drugim vodnik reševalnih psov, ki je s svojimi kužki ljudi reševal tudi v tujini, je prepričan, da se lahko slabe vzorce učenja psa reši z doslednostjo lastnika, vendarle pa je v nekaterih primerih to kanček odvisno tudi od pasme psa in njegovega karakterja. Največja težava je, če je pes popadljiv.

Najnapadalnejše pse bodo zavrnili

»V isti prostor ali k igri damo skupaj tiste pse, ki imajo podobno energijo. Tukaj velikost ni pomembna. Če bo kateri od naših kosmatincev preveč oster do drugih, ga bomo dali v posebno ogrado, ga samega peljali na sprehod in v ogrado za tek. Ponavadi težave nastanejo med dvema samcema. Gre za izkaz dominantnosti, kakor v naravi. En samec si želi podrediti drugega. Če mu to uspe, težav ni, če mu ne, se stepeta. Tudi tukaj velikost ni pomembna,« razloži. Ker si napadov večjih in bolj popadljivih psov v vrtcu nikakor ne smejo privoščiti, Cankar pravi, da lahko kakšnega bolj napadalnega psa tudi zavrnejo. »Zlasti takšne, ki bi se napadalno obnašali tudi do mene in zaposlenih, saj ga potem ne bi mogli peljati niti na sprehod,« pristavi. Nekaj sodelavcev v vrtcu, ki so ga odprli včeraj, danes pa bodo sprejeli prve goste, že ima – vsi imajo licence za skrbnike hišnih živali pa tudi nekaj izkušenj z psi. »Za delo tukaj pa nikakor ni dovolj zgolj to, da je nekdo lastnik psa,« se zasmeji.

V pasjem vrtcu in hotelu se bo našel prostor za bolj ali manj vsakega kosmatinca. Lastniki lahko svoje kužke tja pripeljejo v poldnevni ali dnevni vrtec, v izpustni prostor, kjer se lahko pes nateče do onemoglosti, poleg tega pa ekipa strokovnjakov ponuja tudi šolanje psov in svetovanje. »Ciljna publika so zlasti tisti, ki imajo kužke v stanovanju. Kdor ima psa v pesjaku, verjetno ne bo prišel sem,« pravi Cankar in doda, da bo več njegovih strank tudi takšnih, ki bodo med nakupovanjem po Ljubljani psa pripeljali k njim, da ne bi v tistem času sam čakal v avtomobilu. »Ali pa če gredo nekam smučat, pa pes ne more zraven, morda tudi v hribe, če je kuža prestar za takšen vzpon,« nadaljuje.

Spali bodo v brunaricah

Ari je med našim pogovorom zagledal Cankarjeva psa, ki sta mu hitela naproti – labradorca Maksa in Culo. To je nemudoma vzljubil, čeprav je bila ljubezen bolj ali manj enostranska. Cula ga je namreč neprestano odganjala, ko ji je skušal vohati zadnjico. A Ari ni obupal. Vsi trije so se preganjali po 12.000 kvadratnih metrov velikem posestvu, nato pa se zadovoljno nastavljali še fotografu. Cankar bo poleg sedmih pesjakov in številnih izoliranih hišk (pozimi bodo ogrevane) poskrbel tudi za poligon in bazen, v katerem se bodo kosmatinci ob visokih temperaturah lahko ohladili. »To bodo plitki bazeni, da si lahko kužki malce namočijo trebušček, veliki pa lahko vanje tudi ležejo, če želijo. Bomo pa na dno dali gumo, da jim ne bi drselo,« nam pokaže.

Slovenci smo lastniki skoraj 220.000 psov, desetina jih živi v Ljubljani. »Nekateri so nad vrtcem in hotelom navdušeni, drugi presenečeni, saj niso vedeli, da takšne stvari sploh obstajajo. Trenutno je čas dopustov in je veliko zanimanje za pasji hotel. Tako lahko ljudje med počitnicami psa pripeljejo k nam, mi pa bomo poskrbeli za vse – stalni nadzor, igro z drugimi kužki, sprehode in tek. Ponoči jih čaka spanje v brunaricah,« razloži Cankar in nam razkaže hiške, v katerih so tudi kavči in blazine za spanje. Cene za storitve se gibljejo od petih evrov za poldnevni vrtec do 15 evrov za dnevno bivanje v hotelu, v kar ni vključena hrana. Ob nedeljah in praznikih so cene malce višje. »Sem lahko ljudje psa pripeljejo tudi zgolj na tek in igro. Če bi Ari prišel sem za ves dan, bi našel veliko prijateljev za igro, domov pa prišel tako utrujen, da še na sprehod ne bi več hotel,« nam pove. Ari, ki je celo uro sledil Culi, tokrat ni hotel niti domov, kaj šele na sprehod, saj ga je psička popolnoma prevzela. Smo mu pa obljubile, da ga še peljemo nazaj – na igralne urice, v vrtec, na poligon ali pa morda celo v hotel.