Na dovozni poti, ki vodi do objektov veterinarske fakultete, je bila gneča. V ogradi za drobnico se je namreč ponosno sprehajala kobila s svojim žrebetom, zato je marsikateri od otrok, ki so bili namenjeni na družinski dan s hišnimi ljubljenci, povlekel starše za rokav, posmukal nekaj trave za ogrado, jo pomolil nadobudnemu mladiču in ga pobožal.

»Oči, a mi boš kupil takega konjička?« je jokaje prosilo komaj petletno dekletce. Oče, ki je bil v zadregi zaradi številnih poslušalcev, prošnje ni nepreklicno zavrnil, rekoč, da si bosta ogledala še druge hišne ljubljence, potem pa se odločila.

Ko sta stopila v park ob šolski veterinarski ambulanti Biotehniškega izobraževalnega centra (BIC) Ljubljana, so se malčici bržkone posušile solze, saj je bilo hišnih ljubljencev na pretek. Predvsem pa za v hišo oziroma stanovanje primernejših. Največ je bilo seveda psov.

Lahko so terapevti, lahko pa tudi grizejo

Pred stojnico Zavoda PET – pasje enote terapevtov je bilo nekaj sivih haskijev. Kot se je izkazalo, niso bili vsi terapevti, ampak je prišlo do nenadejanega srečanja pasjih sorodnikov. »Nekaj imamo tudi haskijev, a pasma ni pomembna. Terapevtski pes je socializiran, vzgojen in šolan, imeti mora visok tolerančni prag do ljudi in drugih živali,« je razložila Nina Mitrič.

»Posredovanje s pomočjo psa je namenjeno vsem generacijam, predvsem pa osebam s posebnimi potrebami. Aktivnosti izvajamo na pediatrični kliniki, po domovih za starejše in zdravstveno-varstvenih centrih,« je povedala Mitričeva. A psi so lahko tudi nebodijihtreba, če niso pravilno vzgojeni. Na sosednji stojnici so zato dijaki BIC Ljubljana ozaveščali vrstnike in njihove starše, kako preprečevati pasje ugrize. V okviru šolskega projekta Modri pes so pripravili razne zloženke in videoprezentacije za učitelje in vzgojitelje, v katerih je opisano, kako reagirati, če te napade pes in kako prepoznati znake, da je pes nevaren.

Koliko »kinološkega« znanja pa premore današnja mladež? »Otroci vedo, kar veliko o teh stvareh. Problematični pa so večinoma tisti otroci, katerih starši imajo odklonilen odnos do psov. Če se starši bojijo psov, strah ponavadi prenesejo tudi na svoje otroke,« je opozoril veterinar Bogdan Zdovc.

V vrsti za veterinarski pregled

Obiskovalci so svoje kosmatince lahko peljali tudi na hitri veterinarski pregled. Pred vrati nove šolske veterinarske ambulante so pregleda željni stali v vrsti.

»Z dijaki veterinarske šole smo pregledali že nič koliko psov, a na srečo kakšnih hudih bolezni nismo zaznali. Smo pa ugotovili nekaj vnetih ušes in blagih oblik drugih obolenj. Skrbnikom smo svetovali, kako naj nadalje ravnajo,« je razložila vodja prve slovenske šolske ambulante, veterinarka Nuša Schumet. V sodobno opremljeni ambulanti se sicer izobražujejo bodoči veterinarski tehniki, gojenci BIC Ljubljana, ki lahko po novem namesto na plišastih igračah oskrbo hišnih ljubljencev vadijo na resničnih primerih. »V ambulanti se ne učijo le dela z živalmi, ampak tudi dela z ljudmi oziroma s strankami,« je dodala Schumetova.

Med stojnicami tudi dihurji in legvan Franček

Družinski dan s hišnimi ljubljenci pa ni bil le v znamenju psov. Obiskovalci so si lahko ogledali šolski vivarij in terarij, ki so ga pripravili dijaki BIC Ljubljana, in manjšo razstavo mačk. Med stojnicami so se potikali tudi dihurji, hrčki in šolski legvan Franček, na stojnici društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo pa je sikala tudi kača.

»Saj ni tako mrzla, kot pravijo. Poleti verjetno prav prija, če ti leze po trebuhu,« se je ob božanju križanca med mlečno kačo in ameriškim rdečim gožem muzala sedemletna Lana, medtem ko je petletni Lev svojega vrstnika med plazilci – Tarzana – prijemal za konico repa. Njegova lastnica Maruša Fon je povedala, da se večina otrok kač ne boji, če že, se jih bojijo njihovi starši. »Zanima jih božanje, ker je za večino to nekaj novega. Čudijo pa se njeni telesni temperaturi,« je poudarila članica društva Bioexo, pri katerem so imeli na stojnici še ptičjega pajka, tisočnogo, žabico in madagaskarske ščurke. In prav vse omenjene živali so bile deležne nežnega otroškega dotika.