Pogosto me na pomoč pokličejo lastniki, katerih psi imajo različne vedenjske težave. Največkrat se pogovor začne tako: »Jure, moj pes je super, res ga imam rad, ampak…« in nato sledi glavna težava, zaradi katere je njihovo življenje postavljeno na glavo.

Ljudje opisujejo, da je njihov pes dominanten, agresiven, posesiven in s podobnimi izrazi, ki so jih nekje zasledili. Nato se dogovorimo in lastnike obiščem na domu, da bi mi povedali celotno zgodbo, čemur bi sledila temeljita analiza in načrt dela. Po mojem obisku se besede dominanten, agresiven, posesiven združijo v eno izmed dveh možnosti: pes je razvajen ali pa zmeden; včasih tudi oboje.

Pomembna je kakovost, ne količina

Razvajenost je v današnjem času največji problem pri vzgoji psov. Včasih so bili dokaj nepomembni, pogosto cele dneve zaprti ali na verigah. Danes so (na srečo) pogosteje v stanovanju, četudi bivajo zunaj, in z lastniki preživijo več časa. A pogosto je skupno preživljanje časa nekakovostno, brez ustreznih zaposlitev, grajenja odnosa in vzgajanja. Pes nima nič od tega, če je ob nas, kadar kuhamo ali je z nami na vrtu. Naša bližina mu je pomembna, a to še zdaleč ni vse, kar potrebuje.

Razvajati po Slovarju slovenskega knjižnega jezika pomeni s pretirano nego, popustljivostjo povzročati, da postane kdo zelo zahteven, izbirčen. Lastniki pse pogosto razvajajo, namesto da bi zanje skrbeli. Torej gre za način, kako s psom ravnajo in kaj mu nudijo glede na to, kar mislijo, da potrebuje. Razvajanje je osnova za razvoj mnogih vedenjskih težav. Ni namreč dovolj, da imajo lastniki psa radi. To ne more biti nadomestek za kakovostno ukvarjanje s psom. Pogosto slišim, da imajo lastniki psa tako radi, da naredijo vse, kar si želi, mu dajo vse, kar potrebuje. A ravno v tem tiči problem. Takšnim psom se ni treba za nič truditi, ničesar ne delajo, le ležijo in so za okras. Tudi s sprehodom se takšno nedelo ne razbije. Psa je treba kakovostno zaposliti.

Ko zmanjka časa, pride ločitvena tesnoba

Razvajen pes ima vse materialne dobrine, ki jih potrebuje, najlepšo opremo, ampak ni zadovoljen. Pogosto lastniki psa razvajajo tudi s pozornostjo, in sicer tako, da mu je namenjajo preveč. Tako se pes stalne pozornosti navadi, a ko mu je enkrat ne namenjamo več ves čas, na primer zaradi službe, pes misli, da je nekaj hudo narobe, zato lahko pride do ločitvene tesnobe, izsiljevanja pozornosti, obsesivne navezanosti na človeka in podobnih težav.

Lastnikom zato svetujem, naj se izobrazijo, kaj pes v resnici potrebuje. S kakovostno socializacijo, ustreznim učnim procesom in miselnimi ter fizičnimi zaposlitvami bodo psu zares ponudili tisto, kar potrebuje, in dali njegovemu življenju neki smisel. S psom se raje manj ukvarjajte, a ko se, naj bo ukvarjanje kakovostno. Manj ga razvajajte z materialnimi dobrinami in mu raje ponudite skupne fizične dejavnosti. Čas si pravilno razporedite in določite prioritete, torej kaj je za psa res pomembno, obenem opustite nesmiselne razvade, kot so darila ob božiču in novem letu.

Alfakan Telefon: 070 853 113

E-pošta: info@alfakan.si

www.alfakan.si

www.facebook.com/alfakan.slo

instagram: #alfakan