Žan Kranjec je na prvi tekmi sezone izboljšal najboljšo slovensko alpsko smučarsko uvrstitev v Söldnu, ki jo je z osmim mestom 20 let držal Jure Košir. Kranjec se je znašel med veleslalomsko elito, na četrtem mestu pa ga je na ledeniku Rettenbach do zmagovalnih stopničk ločilo sedem stotink sekunde, ki jih je v spodnjem delu nadoknadil Nemec Felix Neureuther. Uvodno preizkušnjo sezone je dobil Francoz Alexis Pinturault, ki je vrgel rokavico drugouvrščenemu Avstrijcu Marcelu Hirscerju in mu napovedal odločen boj za veliki kristalni globus.

Pred nastopom na uvodni veleslalomski preizkušnji sezone je Žan Kranjec napovedoval popolni napad med veleslalomsko elito. O četrtem mestu si ni upal razmišljati, medtem ko je neskromno dejal, da so njegov cilj uvrstitve okrog desetega mesta. Odlično pripravljenost je slovenski alpski smučar pokazal že na prvi progi, na kateri se je s startno številko 24 uvrstil na deseto mesto. Na drugi progi je napadel še odločneje, in ko je s tretjim časom prehitel štirikratnega zmagovalca v Söldnu Teda Ligetyja, je bilo v zraku čutiti, da se obeta nekaj velikega. Premoč je moral priznati zgolj veleslalomski eliti. Bunde slovenske reprezentance so v ciljni areni ponosno nosili najvišji predstavniki Smučarske zveze Slovenije, potem ko so v preteklosti v Söldnu le redko dočakali kakšno slovensko moško uvrstitev na drugo progo.

Kranjec: Dosegljiva sta tudi Pinturault in Hirscher

»Takšnega rezultata si nisem upal napovedovati, je pa res lep občutek, ko ga dosežeš. Na tekmo sem se res pripravil zelo dobro. Imel sem veliko tremo, a sem ves čas vedel, kaj moram storiti. V preteklosti sem na drugih progah večkrat tekmoval bolj 'na sigurno' ter si poslabšal uvrstitev. Tokrat sem si rekel, da bom dal prav vse od sebe, kar koli bo že to prineslo,« je po opravljeni dopinški kontroli povedal Žan Kranjec. Zadnja slovenska veleslalomska uvrstitev ima že 15-letno brado, ko je Uroš Pavlovčič leta 2001 v Kranjski Gori zasedel tretje mesto. Tokrat je bila oddaljena sedem stotink.

»Občutek med veleslalomsko elito je res lep. Vsi najboljši so mi iz srca čestitali. Premagati Ligetyja v Söldnu je nekaj posebnega. Za takšne vožnje, kot sem ju prikazal danes, treniram ves čas. Lepo je, ko te šport za odlično opravljeno delo tako lepo nagradi,« je odgovarjal Kranjec. »Dobil sem potrditev, da sem lahko na večini tekem konkurenčen najboljšim. Verjamem, da bom imel še večjo samozavest, ki me bo pripeljala do naslednjih vidnih uvrstitev. Danes sta bila Pinturault in Ligety razred zase, a verjamem, da bosta s trdim delom dosegljiva,« je optimistično sklenil slovenski alpski smučarski junak dneva.

Kranjca je pohvalil tudi glavni trener tehničnih disciplin Klemen Bergant: »Veseli me, ker je bil Žan hiter na dveh povsem drugačnih postavitvah. Če štejem še zadnja veleslaloma v minuli zimi v Kranjski Gori, lahko rečem, da je Žan odpeljal dobro šest voženj zapored. Malce me skrbi le njegov zaostanek na ravnini, a se bomo z njim ukvarjali po temeljiti analizi.«

V elitni deseterici še Ana Drev

Le petkrat v karieri je bila Ana Drev v 15-letni športni poti v svetovnem pokalu boljša od desetega mesta, ki ga je dosegla na veleslalomskem uvodu v Söldnu. Še nikoli ni sezone začela z uvrstitvijo v elitno deseterico. Najbolje je v sezono startala tudi Tina Robnik z 19. mestom, potem ko je bila po prvi vožnji enajsta. Kljub temu je slovenska reprezentanca konec tedna pustila vtis, da ima še rezervo.

»Imam različne občutke. Ne smem biti preveč kritična, saj tako spodbudno še nisem začela sezone. Skušala bom prenesti pozitivne stvari. Po prvem nastopu sem bila šokirana. Vedela sem, da nisem izpeljala najboljše vožnje, a da bom za Laro zaostala za dve sekundi in pol, si nisem mislila. Bila je za dva razreda boljša od vseh nas in vse tekmovalke si lahko večkrat ogledamo njeno vožnjo. Prepričana sem, da ne bo tako vso sezono, da bomo prišle bližje in jo prehitele,« pravi Ana Drev, lani sedma veleslalomistka sezone.

Za razočaranje v slovenski reprezentanci je poskrbela Katarina Lavtar, ki je pri drugem vmesnem času prve proge zaostajala skoraj za štiri sekunde za Laro Gut, nato pa naivno odstopila ter si nategnila vezi na levem palcu in bo morala šest tednov smučati z opornico. »Na naslednjih treningih v Söldnu se bomo odločili, kako naprej, lahko pa vam povem, da je Katarina Lavtar na treningih včasih hitrejša kot Ana Drev. Je pa na tekmi razočarala, medtem ko ni izpolnila pričakovanj niti Ana Bucik, ki je zamudila priložnost, da bi se prvič uvrstila na drugo veleslalomsko progo,« je bil kritičen glavni ženski trener Denis Šteharnik ter bil v nadaljevanju pozitiven: »Veliko bolje smo začeli sezono kot v preteklih letih, zato moramo biti pozitivni. Zelo težko je na začetku sezone na tako zahtevnem terenu, kot je Sölden, smučati na limitu. Ana Drev še ni prava, a je kljub temu dosegla svojo najboljšo uvrstitev v Söldnu. Manjka ji še pika na i, torej malo več odločnosti, ki jo bo morala pridobiti na treningih.«