V Söldnu se je z ženskim veleslalomom začela nova sezona alpskega smučanja. V prekrasni kulisi ledenika Rettenbach z zajetno snežno odejo se je na progo prva kot testna smučarka podala Alexandra Meissnitzer, tekmovanje pa je odprla Nina Löseth. Norvežanka je smučala preveč zadržano, kar je pokazala že vožnja naslednje tekmovalke.

Kot druga se je na progo podala Lara Gut, ki je na začetku letošnje sezone v izvrstni formi. Napadla je na strmini in do konca proge le še stopnjevala ritem, na koncu je z več kot tremi sekundami prednosti prevzela vodstvo pred Nino Loeseth.

Drevova v spodnjem delu smučala prepočasi

Za njo se je na progo podala Ana Drev, ki je veleslalom na ledeniku Rettenbach začela nekoliko bolj zadržano in si do prvega vmesnega časa privozila osem desetink zaostanka. Na strmini se je zaostanek slovenske veleslalomistke povečal na sekundo in pol, kritičen pa je bil spodnji ravninski del. Tam Drevova ni znala spremeniti ritma in pritisniti na plin, zato si je za vodilno Švicarko nabrala še dodatno sekundo zaostanka.

Zelo dobro je s številko 6 smučala Italijanka Federica Brignone, ki je imela v zgornjem in srednjem delu podoben zaostanek kot Ana Drev, a je spodaj smučala nekoliko hitreje in za dobre pol sekunde prehitela slovensko smučarko. Med najboljšo sedmerico je nastopila še Tina Weirather, a se na strmini ledenika Rettenbach ni dobro znašla.

Shiffrinova s številko 16 na 2. mesto

S štartno številko 10 je presenetila Italijanka Marta Bassino, ki je za Gutovo zaostala sekundo in 84 stotink in se zavihtela na drugo mesto, pred Ano Drev je prišla še Michaela Kirchgasser. Težko smo po televizijskem premoru pričakovali prvi nastop Michaele Shiffrin v letošnji sezoni. Najboljša Američanka v svetovnem pokalu zadnjih let je izkoristila optimalne razmere na progi in predvsem v spodnjem delu smučala bolje kot Lara Gut, a si je na strmini tako kot Drevova nabrala precej zaostanka. V cilj je prismučala kot druga, s sekundo in 42 stotinkami zaostanka za vodilno Švicarko.

Pred Ano Drev se je uvrstilo tudi nekaj smučark z višjimi štartnimi številkami, najboljša slovenska veleslalomistka pa z osmim mestom po prvi vožnji ne more biti najbolj zadovoljna. Vseeno zaostanek ni prevelik, za tretjo Marto Bassino zaostaja približno sedem desetink sekunde, zato bi se z odličnim drugim nastopom lahko zavihtela tudi tik pod vrh.

Lavtarjeva odstopila, Tina Robnik presenetila z 11. mestom

Katarina Lavtar je že v zgornjem delu proge smučala počasi, na strmini je za Gutovo zaostajala že skoraj štiri sekunde, v spodnjem delu pa naredila napako in postala druga smučarka na današnji tekmi, ki ni prismučala do cilja. Veliko bolje se je odrezala Tina Robnik, ki je s hitrim spodnjim delom za Laro Gut zaostala 3 sekunde in 11 stotink in po 36 tekmovalkah zaseda izvrstno 11. mesto.

Slovenki v drugi vožnji nekoliko pokvarili uvrstitev, Gutova suvereno najboljša

Razlike v drugi vožnji so bile med 30. in 11. mestom, ki ga je zasedala Tina Robnik, zelo majhne. Dobro pripravljeno snežno podlago je znala najbolje izkoristiti Petra Vlhova, ki je dolgo časa vodila, nato pa jo je prehitela Italijanka Sofia Goggia. Nato je bila na vrsti Tina Robnik, ki ni znala ponoviti vrhunske predstave iz prve vožnje, na strmini je precej izgubila in v cilj prišla kot 10. Ana Drev si je v drugi vožnji obetala napad proti vrhu.

Slovenka je začela nekoliko zadržano in do prvega vmesnega časa izgubila vso prednost iz prve vožnje, a je nato na strmini smučala izjemno in si privozila dobrih sedem desetink prednosti pred Italijanko. Spodnji del pa Drevovi spet ni najbolje uspel, tako da je z majhnim zaostankom v cilj prišla kot peta.

Nato je sledil boj za najvišja mesta. Stephanie Brunner je prehitela Goggio, za Avstrijko je nato zaostala Federica Brignone, ki je bila v cilju zelo razočarana, nato pa jo je prehitela Marta Bassino. Do cilja je mlada Italijanka zadržala 35 stotink prednosti in si tako prvič v karieri privozila stopničke v svetovnem pokalu. S štarta se je kot naslednja odločno pognala prva zvezdnica svetovnega pokala Michaela Shiffrin, ki je že do prvega vmesnega časa podvojila prednost iz prve vožnje, nato pa je ritem le še stopnjevala in z velikansko prednostjo prevzela vodstvo v cilju.

Lara Gut v Söldnu med elitno četverico

Lara Gut je imela pred finalnim nastopom kar sekundo in 42 stotink prednosti pred Američanko, zato si je na drugi progi lahko privoščila nekoliko manj tvegan nastop. Skozi vse vmesne čase je ohranjala razliko do Shiffrinove in jo do cilja še za dve stotinki povišala ter si tako privozila zanesljivo in zelo zasluženo zmago.

To je bila druga zmaga na ledeniku Rettenbach za Švicarko, ki je tako postala četrta smučarka z več kot eno zmago v Söldnu. Ana Drev je na koncu osvojila 10. mesto, Tina Robnik pa je končala kot 19. Jutri bo v Söldnu na sporedu še moški veleslalom.