Alpska smučarka Ana Drev odločno vstopa v novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki se bo začela konec prihodnjega tedna v Söldnu. Že njeni prvi koraki med včerajšnjim intervjujem so jo prikazali v drugačni, precej odločnejši vlogi, kot jo je izžarevala v preteklosti. Enaintridesetletna smučarka iz Šmartnega ob Paki ob pozdravu precej bolj stisne roko, pogleda v oči ter denimo takoj opazi napis na kemičnem svinčniku in da to jasno vedeti. Napis Ötztal, kar je ime doline, kjer leži Sölden, alpskemu smučarju nekaj pomeni.

Petnajst let je že tega, odkar se je Ana Drev 27. oktobra 2001 kot 16-letna prvič pojavila na startu tekme svetovnega pokala. S startno številko 66 je bila na ledeniku Rettenbach prepočasna za uvrstitev na drugo progo. Söldenska strmina ji je na športni poti vselej ustrezala, saj velja za smučarko, ki se odlično znajde na strmih in ledenih delih, manj pa na ravnini.

Lanski veleslalomski uspehi, ko se je dvakrat, v Flachauu in Mariboru, uvrstila na zmagovalni oder, so dali najboljši slovenski alpski smučarki minule zime krila. Po njenih besedah se je začela na sezono pripravljati še bolj zavzeto. »V zadnjih štirinajstih dneh se čuti napetost bližine prve tekme svetovnega pokala. S tekmicami se videvamo na istih terenih, proge so vse bolj zasedene. Bolj kot ta dejstva me je v Hintertuxu veselilo, da sem lahko trenirala v težkih razmerah na ledeniku, ki je imel zelo trdo podlago. In to povsem naravno, brez dodatnega polivanja. Zavedam se, da bo zelo pomemben trening v naslednjih dneh, ki lahko dvigne samozavest na začetku sezone. Alpske smučarke namreč ves čas iščemo razmere, čim bolj podobne söldenskim, da bi se privadile na ledeniške zakonitosti,« je povedala Ana Drev.

Veleslalom bo edina disciplina Ane Drev, v kateri bo tekmovala v svetovnem pokalu, medtem ko se na treningih posveča še superveleslalomu in nekoliko manj slalomu. Glavni razlog za takšno odločitev je po njenih besedah to, da si zaradi vseh operacij v preteklosti ne more več privoščiti, da bi lahko tekmovala v več kot eni disciplini. Optimizem pred začetkom sezone ji vzbuja tudi dobro sodelovanje s proizvajalcem smuči Völkl. »Lani mi je zelo ustrezal model smuči, ki ga proizvajalec ni dal v proizvodnjo. Letos je imel več posluha ter iz istega materiala naredil novo smučko, ki mi zelo ustreza,« se veseli slovenska veleslalomistka. Po lanski uspešni sezoni, ko je bila ob koncu sezone sedma veleslalomistka sveta, opaža, da so tekmice nanjo bolj pozorne, ko se na treningih spušča po strminah. Največ časa je poleti na treningih preživela z lansko skupno zmagovalko svetovnega pokala Laro Gut, a časovnim primerjavam v Ushuaii ne daje pretiranega poudarka, saj jo je bolj kot primerjava s Švicarko zanimalo testiranje opreme. Mimogrede, z Laro Gut sta na treningih dosegali podobne čase.

Na vprašanje, ali sta si z glavnim trenerjem slovenske reprezentance Denisom Šteharnikom res zadala cilj, da v sezoni 2016/17 osvoji mali veleslalomski kristalni globus, je Ana Drev odgovorila: »Da sva se s Šteharnikom konkretno pogovarjala o tej temi, se ne spomnim. Bolj mi je ostalo v spominu, da me je skušal trener motivirati, da lahko glede na vse pridobljene izkušnje napadem najvišja mesta. Kje je moj domet, ne vem. Stremela bom k temu, da bi bila na vsaki tekmi čim hitrejša. Kaj bo to prineslo, težko napovem. Imam pa seveda željo, da dosežem kaj višjega in boljšega, kot sem do sedaj. Zavedam se, da bo težje napredovati s sedmega mesta kot denimo 25. Hkrati sem zelo vesela, da sem se znašla v položaju, v katerem sem.«

Pred začetkom nove sezone alpskega smučanja Ana Drev opaža, da javnost o njej želi vedeti več kot v preteklih letih. »Če je to pritisk, ga čutim. A se z njim ne obremenjujem in me ne moti. Čutim, da sem kos pričakovanjem ter da se bom lahko osredotočila na stvari, ki me zanimajo. To se pravi dober trening in nastope na tekmah.«