Eno lepotno napako ima derbi italijanskega prvenstva med Milanom in Juventusom. Za njo pa je »kriva« Roma. Rimljani imajo namreč ob enakem točkovnem izkupičku boljšo razliko v golih od Milana, s čimer so na drugem mestu, Milan pa je tretji. Juventus je s petimi točkami naskoka pred obema, zato pač ne moremo govoriti o obračunu prvega in drugega. Po skoraj vseh drugih kriterijih pa je to obračun dveh največjih klubov na Apeninskem polotoku.

A tudi če je Milan po osmih krogih tretji, je to presenečenje, saj ga tam po še enem bledem prestopnem roku in kolobocijah s prevzemom kluba, ki naj bi se uradno udejanjil v prihodnjem mesecu, tam ni pričakoval nihče. A kocke so se po nekaj letih končno zložile in na zadnjih petih tekmah je Milan štirikrat zmagal. Kar je ob tem razveselilo marsikoga, pa je, da je to dosegel s številnimi domačimi in mladimi nogometaši. Milan, ki so mu dolgo očitali, da igra s starimi odsluženimi igralci, ima namreč zdaj najmlajšo prvo enajsterico v prvenstvu, na zadnji tekmi proti Chievu pa je bilo v prvi postavi kar 8 Italijanov. A je res tudi, da je za sklepe še prezgodaj, osem tekem pa premalo, da bi lahko govorili o koncu večletne krize.

S tem, ali bodo poleteli še višje ali padli, pa se ne ukvarjajo pri Juventusu. Kar se italijanskega prvenstva tiče, so namreč vladarji že nekaj let, vsaj na papirju pa bi v tej sezoni šesto zaporedno zvezdico morali osvojiti lažje kot kadar koli. V tem stilu so tudi začeli prvenstvo, saj so na osmih tekmah sedemkrat zmagali, opekli so se edino na stadionu, na katerem gostujejo nocoj, saj jih je na San Siru premagal Inter. In ko smo že pri San Siru – ta bo nocoj poln, saj so vstopnice že razprodali, gledalci pa bodo na njem med drugim pogrešali Montoliva, Bertollacija in Antonellija pri Milanu ter Chiellinija in Asamoaha pri Juventusu. Juve je sicer zmagal na zadnjih devetih medsebojnih tekmah, kar je najdaljši niz katerega koli kluba od leta 1901, ko sta prvič odigrala uradno tekmo, res pa je, da je dve (obe pokalni) izmed teh zmag stara dama dosegla po podaljšku. Zadnja zmaga Milana je stara štiri leta in sega v november leta 2012, ko je na klopi rdeče-črnih še sedel sedanji trener Juventusa Max Allegri.