Odstranite osvežilce zraka in sveče

Tako komercialni kot naravni osvežilci zraka pogosto vsebujejo sestavine, ki vam lahko škodijo, zlasti nevarne ftalate. Neprijeten vonj iz omar odstranite tako, da v kot postavite škatlico, v katero ste stresli sodo bikarbono in boraks ter zvrtali nekaj lukenj; bolj prijeten zrak v prostoru pa bo pričaralo pravo eterično olje. V steklenički z razpršilom zmešajte dve žlici vodke in destilirano vodo. Pustite približno tri centimetre praznega prostora in dodajte žličko eteričnega olja sivke in žličko eteričnega olja limonine trave. S to tekočino odišavite posteljnino. Odrecite se dišečim svečkam, saj po navadi uporabljajo umetne vonje. Raje posezite po svečah iz čebeljega voska, ki ne škodijo niti bolnikom z astmo.

Kupite volneno odejo in blazino

Na trgu je tudi organska volnena posteljnina, ki je nekoliko dražja, vendar pa strokovnjaki zagotavljajo, da traja do konca vašega življenja. Ko jo boste torej enkrat kupili, vam je ne bo treba nikoli več. Takšne odeje in blazine naravno odvračajo plesen in pršice, poleg tega pa se tudi ne vžgejo kar tako. Druga posteljnina mora namreč vsebovati nevarne kemikalije, ki zavirajo vžig. Ne bojte se, da je volna prevroča za spanje ali da jo je težko čistiti. Odejo lahko enostavno obesite na prostem ter jo nekoliko stepete.

Izberite prave rjuhe

Formaldehid je znan povzročitelj raka; ne dodajajo pa ga le v pohištvo, ampak tudi v rjuhe, posteljna pregrinjala in zavese. To pa zato, ker preprečuje mečkanje. Zato nove rjuhe dobro operite; še boljša ideja pa je, da izberete flanelaste ali tiste iz organskega bombaža. Ne kupujte bele posteljnine, saj boste morali dodatno uporabljati še belilo ali vsaj detergent s fosfati.

Opremite spalnico s pohištvom iz pravega lesa

Danes je na voljo predvsem pohištvo iz furnirja in iverke; to pa sta materiala, ki po navadi vsebujeta formaldehid. Sicer nista videti prav nič slabše kot pravi les, vendar pa lahko zastrupljata zrak, ki ga med spanjem vdihavate.

Čistite biološko

Obstaja veliko naravnih receptov za čistila. Okna lahko denimo operete z mineralno vodo, preproge pa očistite z boraksom. Predvsem pa vse spremembe uveljavite počasi in brez stresa. Začnite z majhnim - in počasi se boste zbudili v bolj zdravem domu.

Vir: www.shelterpop.com