Barvna shema

Spalnica je prostor za sprostitev in barvna shema bi morala biti skladna s tem. Umirjeni modri in/ali zeleni odtenki na stenah, pohištvu in dekoracijah vam bodo dali občutek miru in spokojnosti. Pazite tudi na geometrijsko zasnovo opreme – ostri in nenadni koti nase preveč vlečejo poglede.

Nenatrpanost

Spalnica ne sme biti preveč natrpana. Vse se mora lepo prilegati v prostor. Preden se podate po nakupih, sobo dobro izmerite in kupite meram ustrezno pohištvo. Stvari, ki ne sodijo v spalnico ali pa jih tam ne potrebujete, preselite v drug prostor, če zanje nimate prostora, jih podarite ali prodajte. Pazite tudi na urejenost. Če za vse stvari nimate prostora in se vam zato nalagajo po tleh ali nočni omarici, kupite zabojnike, vreče ali kakšen drug ustrezni shranjevalni sistem in jih pospravite vanj. Potisnite jih pod posteljo, če le imate dovolj prostora za to. Spalnico redno čistite.

image_4f0da01134c63.jpg

Razporeditev

Na spanje v enaki meri vplivata zunanje okolje in psihologija. Če so možgani vznemirjeni, ne bodo želeli zaspati. Za večjo udobje preuredite spalnico. Lepe stvari in takšne, ki imajo za vas sentimentalno vrednost, položite na vidno mesto. Tako boste vedno zaspali z lepimi mislimi.

Zavese

Če vam skozi okno sveti ulična svetilka ali pa vas že navsezgodaj zjutraj pozdravi sonce, kupite zavese. Pazite, da boste izbrali takšne, ki bodo nepovabljeni svetlobi učinkovito preprečile vstop v prostor.

Odstranite motnje

Odstranite vse morebitne motnje. Uličnega hrupa sicer ne boste mogli utišati, razen če sobo zvočno izolirate ali spite z zamaški v ušesih. Poskrbite pa vsaj, da moteč hrup ne bo prihajal iz vaše sobe. Vse predmete, ki ga povzročajo, odnesite iz sobe. V to kvoto sodi tudi nenehno tiktakajoča budilka. Nadomestite jo s tiho ali radio budilko. Ta naj ima rdeče digitalne številke, modre namreč osvetljujejo temo in so veliko bolj moteče za spanje.

dramatic_bedroom_lighting_3.jpg

Osvetlitev

Svetloba ima velik vpliv na spanje. Na splošno je veliko bolje, da iz svetlobe v temo preidemo postopoma, zato so zastrte luči z možnostjo zatemnitve idealne za spalnice. Tudi stropna luč je v redu, a le, če pred tem ob njej ne beremo.

Postelja

Za konec pa še nekaj besed o postelji. Če je ta neudobna, jo zamenjajte. Vzmetnica čez čas postane trda in ko se to zgodi, jo je ravno tako potrebno zamenjati. Enako velja za vzglavnike. Odeje in pregrinjala pa naj imajo naravne in neprekinjene vzorce.