Najbolj neugoden položaj je, če nam noge gledajo v ravni osi proti vratom. Tak položaj je v nekaterih kulturah rezerviran za mrtve. Prav tako ni ugoden položaj postelje tik ob oknu. Po eni strani je tedaj problematičen prepih, po drugi pa je človek na oknu preveč izpostavljen.

Vzglavje ob trdni steni

Neugoden je tudi položaj vzglavja, ko je postelja postavljena prečno v kot, tako da se za vzglavjem ustvari prazen trikotnik. Če vztrajamo v tem položaju, je dobro, da praznino smiselno zapolnimo. Vzglavje naj bo ob trdni steni, na kateri ni polic. Nad posteljo ne nameščamo lestencev ali neravnin (npr. pohištvenih mostov, preklad), ker ustvarjajo neenakomeren tok življenjske energije in na simbolni ravni pritiskajo na spečega. Pazimo tudi na ostre vogale in robove pohištva, ki bi lahko merili na površino ležišča. Za obliko zaledja postelje lahko izberemo eno od elementarnih stopenj – ogenj/trikotna, les/visoka, voda/valujoča, kovina/okrogla, zemlja/pravokotna.

Proč z nepotrebnimi predmeti

Preverimo tudi, kaj se dogaja v stenah okrog vzglavja. V zidu za vzglavjem naj ne bi bilo vodovodnih priključkov ali aktivnih električnih vtičnic, saj vodno in elektromagnetno polje ne pripomoreta k sproščenemu počitku. Radijske budilke ali mobilnike je ustrezneje postaviti na drug konec, stran od postelje. Pozorni bodimo tudi na nered v spalnici. Nepotrebne predmete odstranimo iz spalnice in če je možno, ničesar ne shranjujemo pod posteljo.

(Po knjigi Feng Shui, Špela Kryžanowski)