Ne zgolj pri nas, v pričakovanju velikega derbija so bili konec tedna tudi na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. Pri naših južnih sosedih se je še enkrat v ospredju nogometnega dogajanja znašla vodilna Rijeka slovenskega trenerja Matjaža Keka, ki je na Rujevici v 12. krogu gostila največje presenečenje letošnjega hrvaškega prvenstva, drugouvrščeni in v gosteh še neporaženi Osijek. Nogometaši z Reke so na tekmi upravičili sloves ekipe z najboljšim napadom in obrambo v ligi (28:6) ter z atraktivno igro nemočnemu tekmecu zabili tri gole, svojo mrežo pa še enajstič v sezoni ohranili nedotaknjeno.

Po odhodu Romana Bezjaka v Darmstadt, ki mimogrede s sedmimi goli še naprej kraljuje na vrhu lestvice strelcev 1. HNL, sta vlogo golgeterjev v vrstah Rijeke uspešno prevzela Mario Gavranović in Alexander Gorgon. Švicarsko-avstrijski napadalni tandem se je tokrat proslavil z dvema zadetkoma, tretjega pa je prispeval vezist Franko Andrijašević.

»Odigrali smo odgovorno in pametno. Pristop igralcev k tekmi je lahko velik razlog za nadaljnji optimizem,« je po tekmi svoje nogometaše pohvalil Matjaž Kek. »Ne morem trditi, da je bil Osijek slab, saj smo bili mi zelo dobri. Gole smo dosegli v pravem trenutku. Gremo dalje, tekmo za tekmo,« je bil kratek, a jedrnat Mariborčan, ki je na klopi Rijeke nazadnje v prvenstvu izgubil 5. aprila proti Slavenu Belupu.

Rečani so si za svojo deseto prvenstveno zmago in dobro igro prislužili obilo pohval tudi od hrvaških medijev. Številni so po včerajšnji tekmi namreč prepričani, da je klub s Kvarnerja naposled le dovolj zrel za osvojitev svojega prvega naslova državnega prvaka. Za zdaj je na dobri poti, saj ima pred največjim in najresnejšim tekmecem zagrebškim Dinamom šest točk prednosti.

Svojo različico večnega derbija, že 109., sta v bosanski prestolnici odigrala mestna tekmeca Sarajevo in Željezničar. Obračun je v zadnjih letih resda močno izgubil kakovost in prestiž, a še naprej ostaja magnet za tamkajšnje ljubitelje okroglega usnja. Tako se je že nekaj ur pred pričetkom tekme in ob strogem policijskem spremstvu proti stadionu Koševo podalo več tisoč navijačev obeh ekip.

Približno 12.500 obiskovalcev se je moralo na koncu zadovoljiti s predstavo brez zadetkov in že 46. delitvijo točk med rivaloma. Sarajevska kluba sta po 12. krogih zbrala po 19 točk in zasedata četrto oziroma peto mesto. Z osmimi osvojenimi točkami več vodi Zrinjski iz Mostarja.