Noe je reševal živali sveta, sodobna Barka okusov pa skuša rešiti živila, ki jim grozi izumrtje. Projekt zaščitenih živil je nastal v okviru gibanja Slow Food s ciljem, da bi zaščitili gastronomsko dediščino človeštva. Na seznam Barke okusov so uvrščeni živila in jedi, ki so enkratni v okusu, so trajnostni in značilni za določeno ekoobmočje. S tem želijo ohraniti biotsko različnost, saj je na seznamu denimo tudi veliko rastlin, ki so jih nekoč gojili za prehrano, sedaj pa so skoraj pozabljene. Tako želijo okuse našega otroštva ohraniti tudi za naše vnuke, pa naj bo to stara sorta hrušk ali vrsta kokoši, ki so jih nekoč gojili. Seznam so sestavili člani gibanja Slow Food z vsega sveta, ki živilo najprej nominirajo, nato pa komisija presodi, ali zadosti vsem kriterijem, potrebnim za uvrstitev na seznam. Od leta 1996, ko so začeli projekt Barka okusov, do danes so na seznam uvrstili 3844 živil iz 50 držav sveta: od afganistanskih rozin do pajkovih cvetnih listov oziroma afriškega zelja iz Zimbabveja. Največ živil na seznamu je iz Italije, kar 679. Vsako živilo na seznamu ima tudi obširen opis o zgodovini in posebnostih, nekatera pa tudi navodila za gojenje ali pripravo.

Na seznamu živil barke okusov so tudi slovenski sir tolminc, štruklji, kraški med, marinirana postrv in krava cika.