Sedemnajstega oktobra bo največji slovenski kulturni center gostil prireditev Top vino, na kateri se bo slovenski javnosti predstavil orkester najboljših vinarjev in vinskih kleti na svetu, s poudarkom na bordojskih chateaujih, vinih iz Burgundije, spremljevalni četici izbranih vin iz Toskane, Španije, Portugalske, Avstrije, Kalifornije in Nove Zelandije, prisoten pa bo tudi žlahten izbor 25 slovenskih umetnikov pridelave vin.

Bordojski chateauji, ki slovijo kot najbolj slavne mešanice vin – couveeji in za katere se uporabljajo predvsem mešanice cabernet sauvignona, merlota, malbeca, petit verdota, carmenerea in cabernet franca v različnih kombinacijah in odstotkih, med vini pomenijo to, kar v kulinaričnem svetu predstavljajo z Michelinovimi zvezdicami ocenjene restavracije ali najboljši simfonični orkestri na svetu. Slovenski javnosti se bodo ta ugledna francoska vina v večjem številu, na prireditvi jih je najavljenih enajst, predstavila prvič. Kot pravita organizatorja Franci Kek in Gašper Čarman, ki slovi kot najboljši slovenski sommelier in človek, ki se kot edini Slovenec pripravlja in šola za pridobitev naziva master of wine, najbolj čislane titule na področju poznavanja vin in umetnosti negovanja in poznavanja vinske kulture, gre za najbolj eminenten vinski dogodek v zgodovini nove Slovenije in stare Jugoslavije. Tudi zato ni naključje, da bo prireditev v Cankarjevem domu, ki bo prav prvič gostil tako čislane umetnike v pridelavi vin.

Na prireditvi bo tudi nekaj delavnic s posebno predstavitvijo določenih vinarjev in njihovih vin, ki jih bo tudi mogoče kupiti oziroma naročiti po večodstotni znižani ceni. Afterparty bo v Top Six klubu, pestra pa bo tudi kulinarična podpora ekipe iz restavracije Maxim ter drugih avtorjev gastronomskih presežkov in ponudnikov dobrot, kot so destilati Distillerie Berta, konjak Tesseron, srbsko žganje Zarić in Martin Miller's in Fever Tree mešanica gin & tonic. Na festivalu, ki bo potekal med 13. in 20. uro, bo okuse ljubiteljem svinjine razvnemal tudi španski pršut znamke Pata Negra Blazquez. V vinski reprezentanci sveta so med drugimi tudi kleti, kot so Luis Max, E. Guigal, Bailly Lapierre in Vincent Girardin iz Burgundije, Bordojski chateauji Pontet-Canet, Smith Haut Lafitte, Grand-Puy-Lacoste, Château Poujeaux, Chateau Lassegue, Château Giscours, Château du Tertre, Château Calon Segur, Château Capbern Gasqueton, Château Lacoste Borie, Château Cote de Bateau, Château Poujeaux, Château Saint Pierre, šampanjske hiše Pol Roger, Ruinart, Delamotte in Serge Mathieu, prestižni italijanski mehurčki iz kleti Ferrari in vinarji in kleti, kot so Tenuta di Biserno, Banfi, Tua Rita, Ornellaia, Trevisol, Gravner, Zidarich, Jerman, ob tem pa še slovenski umetniki predelave grozdja, kot so Movia, Burja, Edi Simčič, Marjan Simčič, Sutor, Dolfo, Joannes, Korenika&Moškon, Blažič, Šumenjak, Ščurek, Štemberger, Istenič, Šturm in drugi.