Kako se naredi dobra grapa v pravljici? Najprej potrebuješ mestno razvajenko, ki je nič več na tem svetu ne razveseli. Ne športni avto, ne prijateljice, še manj prijatelji, ostrig se je že naveličala, šampanjci so izgubili vso poetičnost mehurčkov in potovanja ji gredo samo še na živce. Ampak po drugi strani je takšne vrste »bitch«, da se ji težko upreš, kot se ona težko upre dobrim stvarem. Vprašanje je le, kdaj se jih naveliča. Na drugi strani pa potrebuješ vaškega norčka. Pridnega, delavnega, takšnega, ki nabere nekaj ton grozdja, ga ožame v vino, tropine pa vrže v bakreni kotel, ga trinajst dni podžiga z ognjem, da brbota in brbota in da na koncu steče ven prava stvar.

Nekoč je grapa zanimala samo Italijane

Prava grapa. Pravljični svet blagovne znamke The making of grapa oziroma Bitch and stuff you need to make a true grapa ali tropinovca, kot mu rečemo po domače, je plod sodelovanja med oblikovalskim studiem Kofein dizajn in vinsko hišo Tilia Estate iz Potoč v Vipavski dolini. Gre za koprodukcijski projekt, kako iz stvari, ki je nihče ne ceni preveč, narediti nekaj, kar postane izdelek, ki ga vsi želijo imeti.

»Sama grapa ni zanimiva za nikogar, razen za Italijane, zato tudi sama kakovost naših izdelkov ni preveč zadovoljiva,« o razlogih, zakaj se je v resničnem življenju odločil kuhati grapo, pravi Matjaž Lemut, vinar iz Vipave, ki je v sodelovanju z oblikovalskim studiem Kofein na trg dal grozdni derivat z 42 odstotki alkohola, narejen iz tropin belega grozdja sivega pinota, chardonnayja in malvazije letnika 2015. Nad varjenjem destilata so bdeli slovenski mojstri žganjekuhe z biotehnične fakultete in iz Fructala, kjer je izdelek, narejen iz 16 ton ostankov grozdja po stiskanju, tudi nastal. Ime in njegova podoba pripovedujeta zgodbo o ideji, izvoru in dodelavi žganice, art direktorica je bila Jana Jazbec, serijo treh etiket z ilustracijami v obliki stripa je zasnoval svetovno znani zagrebški ilustrator, stripar in grafični umetnik Danijel Žeželj, ki sicer živi v New Yorku, sporne besede »bitch« pa so se domislili v Ljubljani.

»Ker gre za izzivalno, karizmatično ime, ki deluje kot provokacija, nas je sicer na začetku malce skrbelo, kako se bodo ljudje odzvali, ampak na koncu so odzivi več kot pozitivni. Le enkrat se je zgodilo, da je žena nekega kupca, ko je že hotel kupiti stekleničko, ob besedi 'bitch', ki jo je zagledala na etiketi, svojemu dragemu prepovedala nakup,« pravi Zarja Vintar, kreativna direktorica Kofein dizajna. Čeprav tropinovec ne slovi ravno kot čislana pijača ljubljanske hipsterske in elitnejše šminkerske scene, je tudi dizajn tisti, ki se prodaja. »Čeprav so naš tropinovec začeli piti tudi tisti, ki ga prej niso, in jih je na koncu še bolj kot dizajn prepričala kakovost pijače, nekateri že sprašujejo, kje lahko dobijo prazne stekleničke, povpraševanje pa je tudi po značkah 'Bitch and stuff', ki smo jih imeli na eni izmed promocij,« pravi Zarja Vintar, ki že razmišlja, da bi ob letošnji trgatvi nadaljevali stripovsko pravljico, o slabem dekletu in dobrem fantu, na novih etiketah tropinovca letnika 2016.