Za marsikoga vinska klet predstavlja podkleten skladiščni prostor za shrambo vina. Vendar lahko prostor za hranjenje uredite v svojem domu tudi tako, da se odrečete manjši sobi ali veliki zidni niši, ki ju ne uporabljate.

Primerno mesto

Vinska klet naj izpolnjuje zahtevane pogoje glede temperature in naravnega hlajenja. Prava klet je skoraj vedno najboljša izbira, če je le na voljo. Prostor za hranjenje vin najdite v severozahodnem delu kletnih prostorov, saj boste tako zmanjšali izpostavljenost sončni svetlobi. Z napredkom v izolaciji in prezračevanju ni razloga, da ne bi domače vinske kleti zgradili tudi v pritličju ali prvem nadstropju vašega doma. Zapomnite si, da mora biti zgrajena podobno kot hladilnica. Izberite ustrezno sobo, ki pa naj ne bo prevelika.

Stojala za steklenice

Na voljo je veliko različnih vinskih polic oziroma stojal za vinske steklenice. Vsekakor pa pred izbiro dobro izmerite prostor, da ne boste kupili premajhnih ali prevelikih. Možnosti izbire in postavitve vinskih stojal je veliko. Nekatera so zložljiva ali sestavljiva ter imajo različne oblike in dizajn. Z gradnjo lastne vinske kleti po naročilu bodo stojala popolnoma ustrezala prostoru, vendar vas bo to stalo več. Zraven stojal postavite še dva barska ali navadna stola in mizo, na katero boste odložili kozarce. Omislite si lahko tudi mini bar in v prostor namestite pult.

Zelo pomembno hlajenje

Temperaturo v domači vinski kleti morate nenehno ohranjati pod 15 stopinj Celzija. To najlažje dosežete s kamnitimi oblogami in kakovostnimi sistemi za ohlajanje. Hladilni sistem, ki ga boste uporabili, mora biti prilagojen prav za ta namen. Ne pozabite na primerno izolacijo, saj se bodo drugače zaradi vlage stene poškodovale. V vinski kleti mora vlažnost vedno znašati med 60 in 70 odstotkov.

Načrtujte vnaprej

Hladilni sistem vam ne bo veliko koristil brez prave izolacije. Vse stene v prostoru boste morali toplotno izolirati in jih zaščititi pred vlago. Če ste zgradili vinsko klet v kleti, pa tudi betonska tla potrebujejo zaščitno izolacijo. Gradnja lastne vinske kleti zahteva kar nekaj denarja, dobrega načrtovanja in priprave. Poskrbite, da v svoj načrt vključite tudi dobro prezračevanje, s katerim se izognete zatohlemu vonju. Prostor za steklenice ali sode naj bo temačen, saj svetloba škoduje vinu. Pri izberi velikosti kleti se ravnajte v skladu z načrti za prihodnost, ne pa glede na trenutno zbirko vina. Zadnja stvar, ki bi si jo želeli, je, da vam zmanjka prostora, zato vedno računajte, da se bo zbirka razširila. Vzemite si čas za načrtovanje in mislite na podrobnosti. Ko bo klet postavljena, jo boste težko prestavili kam drugam.