Zavod Nefiks, ki mladim do boljših zaposlitvenih možnosti pomaga predvsem z neformalnimi veščinami in kompetencami, to jesen začenja nov program, Nefiks petke. Gre za del projekta Nefiks zaposlitvene rešitve!, ki mladim iskalcem zaposlitve po Sloveniji obljubljajo znanje in veščine za pridobitev in opravljanje zaposlitve ter konkretne izzive z delodajalci, prijave za sodelovanje pa so odprte še do ponedeljka.

Nefiks petke so nadaljevanje Zaposlitvenih klubov, ki so do zaposlitve pomagali že več kot 140 mladim iskalcem. V Nefiks petkah bodo mladi z aktivnim sodelovanjem brezplačno tri mesece obiskovali strokovna usposabljanja za razvoj kompetenc, zato iščejo resne kandidate, ki razumejo, da je iskanje zaposlitve proces, v katerega je treba vložiti čas, potrpežljivost in energijo, pojasnjujejo v Zavodu Nefiks. Vsaka ekipa po pet kandidatov bo v sodelovanju z delodajalcem izbrala in izvedla kratek družbeno koristen projekt ali projekt varovanja zdravja, hkrati pa bodo s pomočjo e-Nefiksa, elektronskega indeksa beleženja neformalnih znanj, veščin in kompetenc, ustvarili celovit profil znanja in kompetenc, ki je prepoznaven pri vse več delodajalcih.

Sodelovanje v Nefiks petkah je odlična priložnost za vse aktivne iskalce zaposlitve, ki bi radi okrepili svoje osebne kompetence, pridobili izkušnje timskega dela, razvili svojo socialno mrežo in poskusili nekaj novega, pravi vodja projekta Alenka Blazinšek. Na vprašanje, zakaj je takšen pristop k iskanju zaposlitve učinkovit, pa odgovarja, da iskanje zaposlitve v petkah mladim omogoča, da se izkažejo pred potencialnimi delodajalci, prav tako pa lahko kot organizirana skupina potrkajo na kar nekaj vrat, ki jim sicer kot posameznikom ostajajo zaprta.

Nefiks petke bodo začele delovati že prihodnji teden, ko bodo v krajih, kjer se bo prijavilo dovolj kandidatov, pripravili tudi informativne dneve za podrobno predstavitev programa. Več informacij o Nefiks petkah je na spletni strani www.talentiran.si, kjer so odprte tudi prijave zanje, in na facebook strani Služba me ne išče. slo