Mladi, ki se vključijo v aktivnosti Zavoda Nefiks, takoj postanejo dejavni. Organizirajo dogodke, načrtujejo izobraževanja, se udeležujejo izobraževalnih aktivnosti doma in v tujini, običajno delajo v timu, ob vsem tem pa načrtujejo svojo kariero. Pri tem jim pomaga Nefiks – indeks neformalnega izobraževanja, ki ga vse več delodajalcev priznava kot pripomoček za bolj natančno in sistematično predstavitev kandidatov za zaposlitev. Tako aktivni mladi zagotovo pri iskanju zaposlitve naredijo korak dlje, so prepričani v Zavodu Nefiks, kjer mlade že vrsto let vključujejo v različnim ciljnim skupinam prilagojene programe.

Do neposrednega stika z delodajalci jim pomagajo v Zaposlitvenih klubih za mlade, mladim, predvsem družboslovno izobraženim dekletom pa je posebej na voljo še klub Kolegice, kjer dobijo vsaka svojo mentorico, s katero izoblikujejo svoj zaposlitveni cilj, ki ga uresničujejo celo leto. »Vsi, ki smo bili v klubu pripravljeni resno delati in smo vztrajali do konca, smo dobili zaposlitveno priložnost«, poudarja Uroš, član Zaposlitvenega kluba za mlade iz Ljubljane. V klubih namreč mladim postavljajo izzive, udeležujejo se hitrih zaposlitvenih zmenkov in drugih aktivnosti, ki jim prinašajo zaposlitve. Tudi sicer so Zaposlitveni klubi za mlade uspešni, saj so v preteklih treh sezonah ob podpori blagovne znamke »ORTO« omogočili priložnost za zaposlitev 120 mladim v različnih krajih po Sloveniji, pravi Alenka Blazinšek, strokovna vodja Zavoda Nefiks, kjer novo generacijo »klubovcev« pričakujejo do konca septembra v Ljubljani, v drugih slovenskih mestih pa bo razpis odprt prihodnji mesec.

Za Ljubljančane so namreč pripravili novost, in sicer se bodo aktivnosti zaposlitvenega kluba odvijale v Centru zaposlitvenih rešitev Nefiks, ki ga bodo izvajali s pomočjo zavoda Cene Štupar. V njihovem DPlacu se bodo namreč mladi uporabniki Nefiksa srečevali in participativno soustvarjali dejavnosti, ki jim omogočajo vstop na trg dela.

»To, da mladi dejavnosti načrtujejo, organizirajo, sestankujejo z gosti, ki so ob enem tudi delodajalci, jim omogoča razvoj samozavesti, vezi in poznanstev in odpira priložnosti, ki jih drugi nimajo«, pravi Alenka Blazinšek in dodaja: »Od ostalih projektov se naš razlikuje po tem, da mlademu iskalcu omogoči dolgoročnejšo, torej dvomesečno, udeležbo in ne zgolj posameznih delavnic. Prav tako pa jim omogoča mentorsko vodstvo pri načrtovanju in vodenju kariere tudi po preteku samega kluba«.

Center zaposlitvenih rešitev bo začel delovati 5. oktobra, vse informacije in prijave pa se nahajajo na spletnem portalu www.talentiran.si. slo