V slovenski nogometni reprezentanci so bile tudi danes izredne razmere. Zadnji trening pred tekmo s Slovaško je bil na Brdu pri Kranju po pričakovanju zaprt za javnost. Izolacija igralcev med vadbo na igrišču je bila takšna, da so bila zaklenjena že vhodna vrata v nacionalni nogometni center, ki ga obdaja še visoka ograja. Nabrala se je dolga kolona čakajočih avtomobilov, preden je varnostnik dobil dovoljenje, da dvigne zapornico, zato smo ujeli le še vadbo prostih strelov, iz katerih sta Iličić in Birsa čez živi zid zadevala kot po tekočem traku. Eden od novinarjev je med posedanjem v avtomobilu na twitterju zapisal, da se je počutil kot begunec v čakanju na prestop meje. Čeprav sta selektor Srečko Katanec in kapetan Boštjan Cesar skušala dajati vtis, da je vse v najlepšem redu, je bilo v zraku čutiti napetost. Ta je narasla skoraj do eksplozije, ko sta morala odgovarjati na vprašanja o Kevinu Kamplu. Nekateri odgovori so bili celo v enozložnicah.

Obe reprezentanci oslabljeni

»Po tekmi bomo videli, kako so dogodki v minulih dneh vplivali na ekipo. Primer smo zaključili pred dvema dnevoma. Fantje so delali zelo zagnano, vzdušje je dobro, kako bomo vsi skupaj delovali na igrišču, pa boste videli,« je bil jedrnat selektor Srečko Katanec. Zatrdil je, da ni bil med podpisniki izjave, ki so jo o neigranju Kampla v javnost poslali igralci.

Za Slovaško je značilno, da prejema malo zadetkov, zato bo morala Slovenija izkoristiti skoraj vsako priložnost. Učinek Slovenije na zelenici bo zelo odvisen od tega, kako bo ustavila vodjo Mareka Hamšika, zvezdnika Napolija in enega najboljših vezistov v Evropi. A dejstvo je, da so tudi Slovaki oslabljeni za pet prvokategornikov: Pekarik, Duda, Škrtel, Stoch in Weiss, kar je voda na mlin Sloveniji. Obe reprezentanci imata tudi afero. Slovenska s Kamplom, slovaška s premijami in Weissom ter njegovim ponočevanjem in zavračanjem alkotesta, ko so ga ustavili policisti.

Postavitev v rombu

»Fantje, ki bodo prišli na igrišče, so pripravljeni za tekmo. Pričakujem, da bodo dali vse od sebe. To je zame najpomembneje. Upam, da bodo s predstavo na igrišču gledalce dvignili na noge. Dosedanje delo smo strokovno vodstvo in igralci opravili zelo dobro. Tekmeca se ne bojimo, fantje morajo biti veseli, da se ukvarjajo z lepim športom in niso pod nobenim pritiskom uspeha. Nismo reprezentanca, ki bo morala nekaj narediti, saj nimamo igralcev tako vrhunske kakovosti, da so vajeni zmagovati iz dneva v dan,« je razlagal Katanec, ki je novinarjem očital, da vrtimo vseskozi isti film, da izgubljamo energijo v nepravi smeri in da smo s poročanjem zrevoltirali gledalce.

»Vzdušje v ekipi je fenomenalno. Naša igra mora bita hitra in kombinatorna po tleh, predvsem pa nas čaka obilo dvobojev po vsem igrišču,« so bile uvodne misli kapetana Boštjana Cesarja, ki je prišel neposredno z igrišča, kjer so pilili še zadnje taktične podrobnosti, tradicionalna tekma mladih proti starim pa se je končala z remijem.

Slovenska zvezna vrsta bo tudi proti Slovaški postavljena v rombu. »Veliko tekem smo odigrali s postavitvijo v rombu, a sistem sploh ni pomemben. Bolj pomembno je, da vemo, kaj moramo narediti na igrišču. Napak na sme biti ali pa jih je treba spraviti na minimum,« je nadaljeval Cesar, ki ni hotel napovedovati, koliko točk bo v paketu dveh tekem osvojila Slovenija. Ima namreč slabe izkušnje z napovedmi, saj je bilo vsakič drugače, kot je napovedal. A Slovaška je tekmec po meri, saj ima Slovenija v medsebojnih dvobojih pozitiven izkupiček dveh zmag in dveh remijev.

Ko je Cesar dobil prvo vprašanje o Kamplu, je že kazal znake nejevolje. »O Kevinu smo povedali že vse, zato tega ne bom komentiral,« je bil enak odgovor na dve vprašanji, dodal je, da je pomemben člen in vrhunski igralec. Na Dnevnikovo vprašanje, ali lahko kot kapetan reprezentance zagotovi, da vseh 23 igralcev stoji za izjavo za javnost, je nejevoljno odvrnil: »Ne vem, kaj vam ni jasno? Ne razumem, zakaj se še vedno ukvarjamo s tem. Če želite, da je pod izjavo podpis vsakega igralca, jo boste dobili.«