Če sklepamo po včerajšnjih dogodkih, je v slovenski nogometni reprezentanci in okrog nje iz ure v uro večja nervoza. Popoldanski trening v Stožicah je minil dobesedno v izrednih razmerah in poleg tega še ob kaotični organizaciji, kje se lahko sploh gibljemo, poleg tega pa smo pri varnostni službi pogrešali nekaj prijaznosti. Igralci so z dopoldanskim sporočilom za javnost dajali vtis, da so z njim končali afero »utrujenost Kevina Kampla« in vse misli usmerili na jutrišnjo tekmo s Slovaško, a popoldansko dogajanje na treningu v Stožicah je bilo daleč od tega. Na veliko presenečenje so nas po dobrih petih minutah treninga nepričakovano obvestili, da moramo zapustiti stadion, ker je selektor Srečko Katanec trening zaprl za javnost brez obrazložitve. Zaradi nepričakovane odločitve je bil presenečen celo tiskovni predstavnik Nogometne zveze Slovenije Matjaž Krajnik, ki nas je nato pospremil s stadiona.

Oblak: Če bom imel malo dela, pomeni, da igramo odlično

Igralci, ki jih določijo, da odgovarjajo na vprašanja novinarjev, sicer soglasno zatrjujejo, da so osredotočeni le na dogodke na zelenici. »Vse je enako kot doslej. Priprava je podobna kot pri vsaki drugi tekmi. Zavedamo se, da nas čaka težka preizkušnja, zato trdo delamo, da bo naša pripravljenost popolna. Za zmago bo treba prikazati popolno predstavo,« je povedal reprezentančni vratar Jan Oblak, ki je v odlični formi. Da bo mrežo ohranil nedotaknjeno, bo potreboval pomoč vseh desetih soigralcev na zelenici. »Težko napovem, koliko dela me čaka v soboto. Če ga ne bom imel veliko, to pomeni, da igramo odlično, in prav tega si želim. Slog Slovakov in načine, kako streljajo na gol, še vedno analiziram, saj je do tekme še dovolj časa. Bolj kot na Slovake moramo biti osredotočeni na svojo igro. Nisem zaskrbljen. Če bomo na igrišču stali tako, kot je treba, sem prepričan, da se bomo na koncu veselili,« je bil samozavesten eden najboljših vratarjev v Evropi in tudi dolžnik glede na prvo tekmo kvalifikacij v Litvi.

Škofjeloška hobotnica se ni izmikala z odgovorom na vprašanje o težavah, s katerimi se v zadnjih dneh ukvarja slovenska vrsta. »Težave bodo vedno. V vsaki skupini se pojavijo manjša nesoglasja, ampak na koncu se vedno najde rešitev,« je dodal Oblak. Za Slovenijo je zbral devet nastopov, pri 23 letih je med najmanj izkušenimi, obenem pa je najdražji slovenski nogometaš, katerega tržna vrednost je 35 milijonov evrov. »Zaradi teh številk nisem nič posebnega in o njih sploh ne razmišljam. Številke, kdo je najdražji ali najcenejši, so sestavni del nogometa. Glede nastopov je počutje enako, kot če bi jih imel petdeset, deset ali prvega. Na vsaki tekmi dam vse od sebe in skušam dokazati, da si zaslužim mesto v reprezentanci,« je zrelo odgovarjal Oblak in dodal, da o novici, da je neki angleški klub zanj ponujal Atleticu Madridu 75 milijonov evrov, a so ponudbo v njegovem klubu zavrnili, nima komentarja: »Morda vi veste celo več od mene.«

Reprezentanti: Kampl nas je pustil na cedilu

Prosto dopoldne so reprezentanti izkoristili, da so sestavili neposrečeno izjavo za javnost, v kateri se niso postavili na stran soigralca iz Bayerja Leverkusena, ampak so njegovo odpoved ostro obsodili. V sporočilu za javnost pogrešamo kopijo podpisov vseh igralcev. »Za reprezentanco se igra s ponosom in častjo, reprezentanti pa moramo biti profesionalci in zgled tako na igrišču kot zunaj njega – tudi s svojim vedenjem in komunikacijo. Kevin je pomemben člen te reprezentance in ekipa ga vsekakor potrebuje, sploh na tekmah s Slovaško in Anglijo. Tokrat se ne moremo znebiti občutka, da nas je pustil na cedilu. Mnogi smo bili v svoji karieri utrujeni, izčrpani ali celo poškodovani, a smo na reprezentančni zbor prišli s ponosom in željo pomagati reprezentanci, in ne iz strahu pred izgubo statusa. Vsi igralci moramo vedeti, da je reprezentančni grb nad nami vsemi, da je reprezentanca pomembnejša od posameznika,« so zapisali v izjavi za javnost ter dodali, da o primeru ne bodo več govorili.

Znova so ponovili, da je vzdušje v ekipi odlično in v slačilnici ni bilo nobenih sporov. Vsa zmeda s sporočilom za javnost in nervozo v igralskem in strokovnem štabu vse bolj spominja na dogodke v Južni Koreji leta 2002, ko je moral Zlatko Zahović za kazen domov. Če Slovenija ne premaga Slovaške, obstaja nevarnost, da se zgodi afera Šmarna gora II. NZS bo prav v soboto v urah pred tekmo ostala brez predsednika, saj bo Aleksander Čeferin na seji izvršnega odbora tudi uradno odstopil, potem ko je postal prvi mož Uefe. NZS bo začasno do volitev, ki morajo biti v 90 dneh, vodil eden izmed podpredsednikov (prvi kandidat je Radenko Mijatović), ki pa nimajo takšne avtoritete, kot jo je imel Čeferin.