Pravilno razsvetljen prostor, v katerem delamo in bivamo, nam olajša opravljanje različnih dejavnosti, neprimerno osvetljen pa povzroča slabo ozračje in počutje ali celo zdravstvene težave (glavobol, vnete oči). Prostori za delo in študij naj imajo splošno osvetlitev, ki je lahko obrnjena v stene ali strop oziroma je toliko zasenčena, da nas ne slepi. Po potrebi lahko dodatno namestimo tudi namizne svetilke na delovne mize. V kuhinji predvidimo nevsiljivo splošno osvetlitev in dodamo cevne sijalke nad delovne pulte kuhinjskega niza. Nad mizo jedilnega kota obesimo visečo stropno svetilko. Barva svetlobe oziroma senčnika mora biti taka, da ne spreminja barve jedi.

Za vsak prostor drugačna razsvetljava

V dnevni sobi si lahko poleg splošne osvetlitve privoščimo več točkovnih poudarkov s konzolnimi reflektorji ali s stoječimi svetilkami, ki osvetlijo pomembnejše detajle, na primer slike ali druge dekorativne predmete. Tudi spalnica naj bo osvetljena s splošno osvetlitvijo, na primer nad posteljnim vzglavjem, pod okensko karniso ali pod zgornjim robom posteljnih omar. Če pred spanjem beremo, je nujna svetilka ob posteljnem vzglavju. V kopalnici naj ob ogledalu ali nad njim nameščena sijalka, ki oddaja svetlobo, čim bolj podobno naravni. Vhodni prostori, stopnišča in predsobe naj imajo splošno, vendar blago osvetlitev, priporočljivo pa je osvetliti tudi notranjost garderobnih omar.

Pomembna dekorativna vloga

Zaradi svoje oblike, barve in načina razširjanja svetlobe imajo svetila močno dekorativno vlogo. Igra svetlobe obogati prostor in popolnoma spremeni njegovo doživljanje. S svetlobnimi učinki najhitreje spremenimo interjer, ki je glede na vrsto razsvetljave lahko romantičen ali strog, ne da bi zamenjali pohištvo, barvo zidov ali siceršnjo dekoracijo. S primerno razsvetljavo pogosto preobrazimo večnamenske prostore, na primer dnevno sobo, ki jo uporabljamo tudi za druge namene, recimo za delovni prostor ali prostor za počitek.

Svetilke kot umetniška dela

Svetila nas že dolgo navdušujejo tudi z dizajnom. Čudovito oblikovani lestenci ali stoječe svetilke vnesejo v prostor umetniški značaj, pa najsi bodo klasično ali moderno oblikovani. Umetniških svetlobnih teles nam ni treba uskladiti z drugimi elementi interjerja, prav tako ne z barvami in materiali. Skulpturno oblikovane svetilke so tako kot umetnine neodvisne od druge notranje opreme in živijo v interjerju svoje življenje. Še vedno so v trendu svetila velikih dimenzij, ki v prostoru takoj pritegnejo pozornost, priporočljivo pa jih je kombinirati z manjšimi svetilkami ali točkovno razsvetljavo.

Vir: www.tportal.hr