»Z razvojem sijalk, od klasičnih do LED in OLED, smo predvsem pridobili izjemno raznolike možnosti za osvetlitev prostorov povsem po svojih željah,« pravi mag. Primož Medjo, direktor specializiranega salona s Philipsovimi svetili Luminaria. »Nove tehnologije so obenem varčnejše, do okolja bolj prizanesljive ter seveda dolgotrajnejše. Klasične žarnice so oddajale samo eno barvo svetlobe – toplo belo, medtem ko sijalke novih tehnologij ponujajo še druge barve, zaradi česar lahko danes najdemo kar najboljšo osvetlitev za vsak prostor in namen. Tudi svetila so sodobna; njihove oblike omejuje samo domišljija oblikovalcev. Poleg tehnične je vse večji poudarek na organskih oblikah in mehkih linijah, več je barv, predvsem v segmentu cenovno ugodnejših svetil, medtem ko vrhunska svetila ostajajo v preverjenem okviru barvne lestvice.«

Razsvetljava, kot jo prostor zahteva

Razsvetljava v vsakem prostoru je pravilna, ko je v njem toliko svetlobe, kot je prostor oziroma njegova namembnost zahteva. Delovne sobe potrebujejo mnogo več svetlobe kot na primer spalnica. Prehodi med svetlejšimi in temnejšimi prostori ne smejo biti preveč izraziti, v domačem okolju pa naj bi uporabljali predvsem toplo belo svetlobo, ki nas pomirja. Za določen prostor in glede na namembnost so nekatere sijalke bolj primerne kot druge. Tam, kjer pogosteje prižigamo in ugašamo svetilke ali pa so te vezane na senzor, so priporočljive halogenske ali LED-sijalke. Halogenske in večino LED-sijalk lahko zatemnjujemo, medtem ko varčnih načeloma ne. Uporabnost vseh treh sijalk pa je, na primer pri lestencu, popolnoma primerljiva – svetilo je torej pri tem enako funkcionalno in svetloba primerna ne glede na to, kakšen vir svetlobe uporabimo.

Izbira svetilk za posamezne prostore je spet odvisna od osvetljenosti, videza, namembnosti in ne nazadnje tudi ekonomskega vidika. V grobem ločimo splošno in usmerjeno svetlobo. Učinek splošne razsvetljave dobimo denimo s stropnimi svetilkami, ki razpršijo svetlobo po vsem prostoru. Raven osvetljenosti je v vsej sobi skoraj enaka. Z usmerjenimi viri svetlobe, kot so na primer reflektorji, pa dobimo poudarjen učinek z dramatičnimi prehodi med temnim in svetlim. Poleg teh dveh pristopov pa je za dopolnitev svetlobnega učinka na voljo še ambientalna svetloba, katere funkcija je zgolj ustvarjanje vzdušja, ne pa toliko osvetljevanje prostora. Ni točno postavljene ločnice, kaj naj bi uporabljali v določenem prostoru, saj vedno lahko ustvarimo primerno osvetlitev z obema viroma svetlobe. Najlepše rezultate pa dosežemo z uporabo vseh treh virov.

Ambientalna razsvetljava ustvari vzdušje

»Za ambientalno razsvetljavo, ki je namenjena ustvarjanju vzdušja, so priročni LED-trakovi, ki nam omogočajo izvedbo svetlobnih prizorišč tudi na zelo majhnem prostoru,« pravi Primož Medjo. »Izbiramo lahko različne jakosti, barve svetlobe (topla, nevtralna, hladna), tudi RGB LED-trak, kjer lahko izbiramo med določenimi barvami ali pa jih preprosto menjavamo glede na razpoloženje. Uporabimo lahko številna druga svetila, tudi priročnejše modele z možnostjo zatemnjevanja. Med njimi je že nekaj let na voljo priljubljena Philipsova sijalka HUE, ki ponuja številne možnosti barv in intenzitete svetlobe. Upravljamo jo prek brezplačnih aplikacij na pametnih napravah in nas lahko s svetlobo v povezavi z drugimi napravami opozori tudi na dež, prispelo pošto ali zmago domačega nogometnega moštva.«

Tudi pri zunanjih svetilih izbiramo svetilke glede na njihov namen. Na dovoznih poteh in parkiriščih uporabljamo močnejše svetilke, ki zadovoljivo osvetlijo večjo površino. V nasprotju s tem pa vrtne poti, vrt in trato osvetljujemo z več manjšimi svetilkami, ki ustvarijo umirjeno, skoraj pravljično atmosfero. Vedno bolj se uporabljajo dekorativne svetilke geometrijskih oblik, kot so krogle in stebri, ki jih postavimo na zelene površine in so v celoti osvetljene iz notranjosti svetilke – na primer žareča krogla sredi trate, ki pravzaprav že občutno oblikuje izbrani prostor. Če želimo poudariti element v okolici, pa za to uporabimo talne reflektorje, ki jih usmerimo na izbrani del.