Bil sem blizu dr. Čokovi, dr. Jakominu ter takratnim eminencam tukajšnjega gospodarstva, Koreliču, Kosmini, Čoku in drugim, brez katerih se ta projekt ne bi rodil, še spočet ne bi bil, in sem se v državnem zboru odločno bojeval z ministrom Gabrom, sicer političnim zaveznikom, ki pa naši univerzi ni bil naklonjen, ko je zavlačeval z oblikovanjem in pozneje tudi sprejetjem zakona, ki jo je formalno ustanavljal.

To, kar se danes, še posebno pod tvojim vodenjem, v tej ustanovi dogaja, je daleč od takratnih pričakovanj in želja po valilnici novega intelektualnega bazena ter prostoru strpnega, kultiviranega, odprtega izmenjavanja mnenj, izkušenj in znanj, v katerem avtoritarni vzorci obnašanja nimajo mesta.

Po mnogih tvojih spornih potezah do vrste sodelavk in sodelavcev ter drugih zaposlenih in do znanstvenoraziskovalnega središča kot takega ter drugih članic univerze je tokratna odpoved delovnega razmerja dvanajstim priznanim docentom višek vsega, klofuta sami funkciji, ki jo zasedaš, in poslanstvu, ki ti je bilo zaupano.

Brez pretirane zamere, a te pozivam, da sam razmisliš o umiku, o odstopu, ki utegne postati edina tvoja poteza z večinskim akademskim in javnim konsenzom.

Aurelio Juri

nekdanji župan MO Koper, med pobudniki in ustanovitelji Univerze na Primorskem