Na koprskem delovnem sodišču se je začelo sojenje v tožbi, ki jo je zoper rektorja Univerze na Primorskem (UP) Dragana Marušiča zaradi trpinčenja in spolnega nadlegovanja na delovnem mestu vložila nekdanja direktorica Študentskih domov UP Astrid Prašnikar.

Obe strani sta se zavili v molk

Čeprav so lani poleti – potem ko je Prašnikarjeva rektorja prijavila inšpekciji za delo in vložila proti njemu odškodninsko tožbo – mediji obširno poročali o spornem dogajanju, sta se po včerajšnji glavni obravnavi obe strani zavili v molk. Po besedah Astrid Prašnikar zato, ker so ji tako svetovali odvetniki in ker »je vse skupaj preveč boleče«. Na univerzi so nam povedali le, da se rektor ni udeležil sojenja, ker je v tujini.

Prašnikarjeva Marušiča obtožuje, da se je do nje nedopustno obnašal več let. Začelo naj bi se leta 2012, ko je postal rektor; v skladu s pravilnikom o mobingu si je njegove besede zato beležila v dnevnik. Marušič ji ni hotel izplačevati potnih stroškov, čeprav je podpisal potne naloge. Izločil naj bi jo iz dogajanja na univerzi, ker je javno izrazila neodobravanje zaradi njegove kazenske ovadbe prejšnjega vodstva. Njegov neprimeren odnos naj bi eskaliral lani, ko so se bližale rektorske volitve.

Seksizem in žaljivke

Ko jo je rektor tik pred iztekom njenega mandata poklical na pogovor, naj bi »ureditev« bodočega delovnopravnega statusa izsiljeval z njeno »nevtralnostjo« do protikandidatov na volitvah. Do nje naj bi se vedel seksistično, uporabljal naj bi žaljive in opolzke besede. Zelo hudo so jo prizadele zlasti besede: »(...) Se bom prej pozanimal pri Jeleni, ker je ne želim tukaj izreči, zaradi tega, ker vplivaš preveč... postanem nekje mehak... ma ne spodaj (...) imam eno možnost, so pa tudi druge, tako da pričakujem od tebe, da ne podpiraš česar koli, Biloslavov, Pišotov, ne vem, Rasporjev, pač kdor koli bo... najmanj, kar želim, je, da si nevtralna do vseh kandidatov...«

Po pogovoru z rektorjem ji je bilo rečeno, da ji lahko ponudijo le za več kot 20 plačilnih razredov nižje delovno mesto (po pojasnilih UP zaradi finančno-organizacijskih razlogov.) 23. decembra lani ji je bilo delovno razmerje odpovedano brez odpovednega roka. Prašnikarjeva univerzo toži tudi zaradi te odpovedi; obravnava bo maja.