Kakšna je tipična slovenska kopalnica?

Tipična starejša slovenska kopalnica je relativno majhna. Po navadi je v njej malo naravne svetlobe, premalo pa je tudi razsvetljave. Kopalniški bloki so dokaj klasični, prevladuje samostoječa sanitarna oprema. Omenil bi še značilne keramične ploščice, ki so po navadi manjših formatov. Kar se tiče izbire barv, bi rekel, da Slovenci na splošno nismo drzni, saj izbiramo ploščice in drugo kopalniško opremo neizrazitih barv.

Kakšni pa so sodobni kopalniški trendi?

Zadnja leta so v ospredju svetli, naravni odtenki pohištva in ploščic, ki so po navadi večjih formatov. Več poudarka je na obrobah in okrasnih ploščicah, ki upodabljajo motive iz narave, in različnih vedutah (posnetkih pokrajin ali mest). Posamezne linije se igrajo z različnimi svetlečimi efekti. Vse več je sijajnih ploščic, prihajajo pa tudi ploščice v bolj industrijskih barvah, na primer v sivih mat odtenkih.

Kakšno opremo svetujete, če želimo imeti kopalnico, ki bo lepa, funkcionalna in se je ne bomo hkrati prav kmalu naveličali?

Vsekakor bi se odločil za svetle in naravne barve ploščic večjega formata, s čimer prostor optično povečamo. K temu bi dodal nekaj okrasnih ploščic, da se ustvari bolj dinamičen in manj enoličen občutek. Podoben učinek lahko dosežemo tudi z uporabo kopalniških ogledal. Več ko jih bo, večji bo na prvi pogled deloval prostor. Pomembna je še razsvetljava, ki naj bo dovolj močna in čim bolj raznolika. Zelo popularne in funkcionalne so tako imenovane »walk-in« kabine za prhanje s "kanaleto", ki je vgrajena kar v talne ploščice, kamor voda odteka. Tako se prhamo kar na tleh, okoli sebe pa imamo stekleno steno in vrata.

Vedno bolj so v uporabi viseči elementi. Tudi sanitarna keramika, na primer bide in straniščna školjka, sta pritrjena kar na steno, kar omogoča lažje čiščenje. Novost je školjka brez roba, ki ni takšna samo zaradi estetskega vidika, ampak zaradi bolj učinkovitega splakovanja. V manjših kopalnicah je uporaben vgradni umivalnik, saj z njim pridobimo dodaten prostor za shranjevanje. Talno gretje v kopalnici je dandanes skoraj že standard. Pri prenovah se uveljavlja predvsem talno gretje na elektriko, ki ne zvišuje tlaka, lahko pa se odločite tudi za talno gretje s toplo vodo.

Recimo, da se lotevamo prenove kopalnice in o tem še ne vemo nič. Kaj vse nas čaka?

Prenova kopalnice je zahteven proces, zato bi vsekakor predlagal, da se povežete z osebo (arhitekt, mojster), ki podizvajalce koordinira in nadzira pri delu. S tem se izognete marsikateri neprijetni situaciji, ki lahko nastane zaradi neusklajenosti podizvajalcev. Tudi s časovnega vidika se ta način po navadi izkaže kot optimalen. Temu pravimo tudi »kopalnica na ključ«. Prenova poteka tako: z arhitektom zasnujemo prostorsko rešitev in načrt, ogledamo si ponudbo in izberemo opremo, temu sledijo rušilna dela in odvoz materiala na deponijo. Sledijo inštalacijska dela, kjer boste potrebovali vodovodarja in električarja, potem pride na vrsto keramičar, na koncu pa vam montirajo še sanitarno keramiko in ostalo pohištvo.

Kakšen pameten nasvet bi nam še položili na srce, na kaj je treba biti še posebno pozoren?

Svetoval bi, naj bo straniščna školjka postavljena čim bližje jašku, da bo priključek lahko čim krajši. Dolg priključek namreč predstavlja večjo možnost zamašitve. Pri inštalacijah so na splošno zelo pomembni pravilni padci in odtoki. Inštalacije se lahko montirajo tudi na suhomontažno steno, tako imenovano inštalacijsko steno. Takšno izvedbo je kasneje lažje vzdrževati. Paziti je treba tudi, da je električna napeljava, na primer vtičnice, postavljena na mestih, kjer stik z vodo ni mogoč. Če ne gre drugače, je treba vtičnico vezati na stikalo zunaj kopalnice. Pametno je poskrbeti za dobro hidroizolacijo, da se ob morebitnem zamakanju vode izognemo dodatnim nevšečnostim in sanacijskim delom.

Vir: www.moja.xxxlesnina.si