Svetle barve za zračen in svež videz

Eno od osnovnih pravil za urejanje majhnih prostorov je, da se je treba izogniti temnim barvam. Če hočete, da je kopalnica videti zračna in sveža, izberite talne in stenske obloge nežnih barv. S kombiniranjem svetlih tonov je prostor dinamičen, vendar ga vizualno ne preobremeni. Če se nikakor nočete odreči temni barvi, jo uporabite na tleh, na stenah pa naj bo le v detajlih, na primer v vzorcu keramičnih ploščic.

Ogledalo za izboljšanje prostorskega vtisa

Ogledalo je sestavni del vsake kopalnice, ko pa ga umestite na osrednje mesto ali vzdolž stene nad umivalnikom, znatno prispeva k navideznemu povečanju prostora. Pravzaprav je ogledalo primerno sredstvo, s katerim izboljšate prostorske dimenzije. Izognite se manjšim ogledalom s poudarjenim okvirjem, saj s tem zmanjšate odsevno območje, in raje izberite takega brez okvirja – sploh če zaseda celo steno.

Pomembna je dobra razsvetljava

Majhno kopalnico osvetlite s privlačno in intenzivno razsvetljavo, saj jo bo večja količina svetlobe naredila prostornejšo in bolj glamurozno. Poleg obvezne osrednje razsvetljave, ki je lahko točkovno razporejena po celem stropu, mora biti dobro osvetljen predel nad umivalnikom oziroma okoli ogledala. Tu lahko vgradite halogenske ali led-svetilke. Prednost slednjih je, da z njimi lahko ustvarite dekorativne svetlobne učinke.

Namesto klasične kadi raje izberite prho

Pazljivi bodite pri izbiri sanitarnih elementov in opreme za majhno kopalnico. Priporočljivo je izbrati manjši umivalnik in straniščno školjko, drugače bo prostor deloval prenatrpan. Namesto klasične kadi se raje odločite za prho, velikost in obliko pršne kabine pa izberite glede na razpoložljiv prostor. Kabina s prozornim steklom je najboljši izbor, ker prostora vizualno ne zapre, temveč ga razdeli po funkcionalnih conah. Katera koli neprosojna pregrada pa bo kopalnico naredila manjšo, kot v resnici je.

Police ali plitve omarice za shranjevanje pripomočkov

V kopalnici seveda ne smejo manjkati elementi za shranjevanje toaletnih pripomočkov. Namesto zaprtih omaric vam svetujemo police, kjer se sicer bolj nabira prah, vendar pomembno prispevajo k navideznemu povečanju prostora. Namestite jih na prazne stene v poljubnem vrstnem redu, najbolje pa je, da segajo do stropa. Če pa že izberete klasične kopalniške omarice, naj bodo po možnosti tako kot stenske obloge svetle barve in predvsem plitve, vratca pa naj bodo steklena ali zrcalna.

Vir: www.interijernet.hr