Morda ste že slišali za satiro Georgea Orwella z naslovom Živalska farma, v kateri spremljamo prašiče, najinteligentnejše med živalmi, ki na kmetiji začnejo revolucijo, nato pa kmetijo vodijo po načelu bratstva med vsemi živalmi. V resničnem življenju pa se nas je večina srečala le s prašiči, ki svoje življenje preživijo v brezdelju, saj večino časa jejo ali se leno valjajo v blatu.

A na živalski farmi na Kitajskem, v predmestju Šanghaja, so okrogle štirinožce pripravili so tega, da tekmujejo v teku, plavanju in celo skakanju v vodo. Ti prašiči so sicer že po naravi nekoliko bolj aktivni, zaposleni na farmi pa so s treniranjem njihove sposobnosti le izboljšali. Prašičke do tekanja po pripravljeni progi pripravijo s tem, da jih na koncu čaka nagrada: polje, polno zeljnih glav.

Z nenavadnim tekmovanjem so pritegnili predvsem pozornost otroških obiskovalcev farme. »Igre smo začeli zato, da bi se otroci z živalmi zbližali,« je povedal lastnik šanghajske farme Wu Lianqiang.

Prašički so morda najbolj nenavadni udeleženci živalskih tekmovanj, nikakor pa ne edini. Da bi pritegnili čim več pozornosti, so leta 2005 v času ameriškega Super Bowla denimo prvič priredili pasjo verzijo tega tekmovanja. Leta 2014 pa se je pasjemu prvenstvu pridružilo še mačje, katerega cilj je spodbuditi zanimanje za posvojitev kosmatih kepic.